Cum sa te bucuri de drepturile de a calatori fara griji

Cand platesti pentru un pachet turistic, pentru un sejur, te gandesti ca, in mod automat, trebuie sa beneficiezi de cele mai bune tratamente inca de cand iesi din casa pana ajungi inapoi acasa. Deoarece ai platit, nu vei lasa o firma sa isi bata joc de banii tai! Dar ce se intampla cu responsabilitatile tale in calitate de calator, de turist? Sunt ele importante sau mai importante sunt drepturile tale la o calatorie decenta?

Exista anumite agentii de turism care nu vand sejururi, care nu au o asemenea oferta comerciala si care nu iti ofera bilete de avion. Aceste agentii de turism se ocupa cu transferul de la sau catre aeroport, transportul turistilor din anumite localitati pana la aeroportul din Otopeni sau aeroportul din Cluj, spre exemplu. Voucherul implica o calatorie dus, o calatorie intors sau o calatorie dus-intors. Practic, achiti online si te alegi cu voucherul care iti ofera libertatea de a calatori rapid, ieftin si decent dintr-o parte in alta, ca parte a calatoriei tale in tara dorita. Numai ca, atunci cand te afli in posesia voucherului, ai si niste responsabilitati in legatura cu el si cu ceea ce reprezinta. Iata cateva dintre ele:

- Voucherul nu este transmisibil
- Daca voucherul de calatorie este pierdut, trebuie anuntat acest lucru si trebuie ca propria carte de identitate sa fie in posesie, pentru ca personalul sa poata verifica in sistem
- Pe durata calatoriei spre sau dinspre aeroport, nu ai voie sa ii deranjezi fonic pe ceilalti pasageri, sa te comporti necivilizat
- Trebuie sa te prezinti cu 10-20 de minute inainte sa plece cursa, pentru ca soferul si reprezentantii agentiei sa aiba timp sa contabilizeze voucherele si persoanele si sa adreseze informatiile utile tuturor in acelasi timp (si sa nu plece cu intarziere)
- Daca apelezi la serviciile de transport de acest tip, trebuie sa mai stii si ca eventualele reclamatii nu se fac rastindu-te catre sofer in timpul deplasarii, ci la momentul sosirii la destinatie, intr-o maniera calma si politicoasa
- Daca bagajele tale de cala au maxim 25 de kg, acestea sunt acceptate si sunt pe maini bune, intrucat le este garantata integritatea etc. Este recomandat sa iti notezi numele pe acesta, pentru a fi reperat cu usurinta. Bagajul de mana luat la bordul autocarului nu trebuie sa cantareasca mai mult de 5 kg si responsabilitatea pentru el iti revine in totalitate. Nu poti avea pretentia sa iti fie tratat bagajul de mana ca bagaj de cala. Daca vrei asta, pune-l in cala sau in interiorul bagajului de cala

Poti sa te bucuri de aceste “drepturi ale calatorului” daca si tu respecti “drepturile transportatorului” prin indeplinirea “responsabilitatilor calatorului”. Este ca intr-un contract in care sunt stipulate atat drepturile, cat si obligatiile fiecaruia vis-a-vis de celalalt, pentru o colaborare fructuoasa de ambele parti.

Acestea sunt principii de bun simt, care se aplica indiferent cat dureaza calatoria de la sau dinspre aeroport, de la aeroportul de plecare la aeroportul de destinatie si asa mai departe.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 17 Iulie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.