Noile sancţiuni americane împotriva Rusiei au fost promulgate "fără entuziasm" de către Donald Trump. Ele provoacă, totuşi, o serioasă preocupare la Bruxelles

Maria Capitaine


Europenii, relevă surse din Bruxelles citate de "Le Monde", se tem că sancţiunile americane împotriva Rusiei vor complica proiectul construirii gazoductului Nord Stream 2, obligându-i să se aprovizioneze cu gaze americane pentru a ieşi de sub dependenţa de gazele ruseşti.

Reacţia la Bruxelles după promulgarea, miercuri, a noilor sancţiuni împotriva Rusiei nu a întârziat. Jean-Claude Juncker s-a declarat gata să adopte contramăsuri faţă de Statele Unite dacă noile sancţiuni economice promulgate miercuri de Donald Trump contra Rusiei vor leza interesele întreprinderilor europene. "Noi", a declarat Juncker la postul de radio german ARD, "suntem pregătiţi: va trebui să apărăm interesele noastre economice şi o vom face". Căci, în mod clar, serios lovite de sancţiunile americane vor fi marile întreprinderi germane din sectorul energetic cu interese în Rusia. Este avut în vedere în special proiectul Nord Stream 2 ce urmează să lege Rusia de Germania. Jean-Claude Juncker a cerut deja serviciilor sale din Comisia Europeană să pregătească o eventuală "ripostă" la proiectul american ce vizează cu prioritate sectorul energetic rus unde sunt implicate şi interese ale unor întreprinderi germane. Dacă Uniunea Europeană înţelege să fie vigilentă, a spus Juncker în declaraţia sa la ARD, o face deoarece proiectul american vizează transportul de energie, mentenanţa canalelor de transfer de gaze ruseşti pentru alimentarea Ucrainei şi, poate, inclusiv diversificarea aprovizionării cu gaze a ţărilor baltice.  Jean-Claude Juncker nu a evocat în schimb Nord Stream 2 care, aşa cum se ştie, este un subiect de totală divizare între SUA şi, fiind evocat riscul accentuării dependenţei Europei - a Germaniei în primul rând - de Rusia şi de gigantul Gazprom care acoperă în acest moment 45% din nevoile de gaze ale zonei euro. Divizare există şi în cadrul Uniunii Europene legat de proiectul Nord Stream 2, mai multe ţări est-europene şi diverse asociaţii ecologiste opunându-se acestui proiect ce ar urma să devină operaţional în 2019.

Suspiciuni privind motivele reale pentru care Congresul american a votat sancţiunile contra Rusiei

Dacă Uniunea Europeană refuză să mai fie dependentă de gazele ruseşti, spun toţi experţii europeni, ea va trebui să se orienteze spre alţi furnizori. Or, care sunt "aliaţii" la care în mod logic poate recurge? Pe primul loc... Statele Unite, devenite primul producător mondial de gaze de şist. Este deja prezentată mai mult sau mai puţin oficial drept soluţie importul de gaze lichefiate americane ca alternativă la gazele ruseşti. De aici, relevă analişti bruxellezi citaţi de "Le Monde", poate fi trasă fără dificultate concluzia că în spatele votului Congresului american în favoarea  noilor sancţiuni antiruseşti s-a urmărit favorizarea intereselor întreprinderilor americane prin împiedicarea Nord Stream 2.

Donald Trump a promulgat "fără entuziasm" sancţiunile contra Rusiei

Corespondentul ziarului "Le Monde" remarcă faptul că preşedintele Trump "a semnat fără entuziasm - şi, fără precedent, fără prezenţa camerelor posturilor de televiziune - textul ce i-a fost impus de Congres", calificându-l "foarte imperfect" şi comportând "clauze neconforme cu Constituţia". Or, sancţiunile respective au fost justificate de către Congres prin anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei, prin rolul ei în criza din Ucraina şi, mai ales, ca urmare a amestecului rusesc în alegerile prezidenţiale americane. "Promulg aceste sancţiuni", a declarat Donald Trump, în numele unităţii naţionale", dar a deplorat " limitarea marjei sale de manevră şi a capacităţii sale de a apropia Statele Unite de China, Rusia şi... Coreea de Nord" . 

Reacţia Moscovei: Sancţiunile americane sunt de fapt "o declaraţie de război economic total împotriva Rusiei"

Miercuri seară, premierul rus Dmitri Medvedev a subliniat într-o declaraţie  televizată că noile sancţiuni americane constituie "o declaraţie de război economic total împotriva Rusiei". Cu titlu de represalii, aşa cum s-a anunţat deja, Kremlinul a ordonat plecarea de pe teritoriul Rusiei a 755 din cele 1.200 de persoane ce funcţionează în ambasada şi consulatul american din Moscova.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 August 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.