România, sursa insecticidului cu care au fost contaminate milioane de ouă în Germania


Ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a declarat că milioanele de ouă contaminate cu o substanță toxică au fost un act criminal, nu un accident neintenționat. „Este criminal, asta este foarte clar”, a spus acesta la un post de televiziune german.
Milioane de ouă au fost retrase din supermarketuri ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că substanța cu care au fost infestate ouăle, este moderat toxică, iar ingerarea sa pe termen lung ar putea provoca o vătămare gravă a organelor interne. Fiprocid este numele insecticidului care conține fipronil, substanță dăunătoare pentru ficat, glanda tiroidă și rinichi. Insecticidul nu este ilegal, dar este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman, scrie Agerpres, citat de B1 TV. 
Sursa insecticidului, conform unei publicații, este o firmă din România, care ar fi comercializat o cantitate de 3.000 de litri de insecticid unor furnizori de produse avicole din Olanda și Belgia.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 08 August 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.