SUA cer votul, luni, în Consiliul de Securitate, în favoarea unor noi sancţiuni contra regimului de la Pyongyang

Maria Capitaine

Statele Unite au cerut în mod oficial Consiliului de Securitate al ONU ca luni să voteze  noua rezoluţie  în care se cer noi sancţiuni, mai aspre, împotriva regimului lui Kim Jong-un. Într-un comunicat al misiunii diplomatice americane la ONU se precizează că proiectul american de rezoluţie prevede în principal un embargou asupra furnizării de petrol regimului de la Pyongyang (după  embargoul  deja în vigoare privind cărbunele), interdicţia asupra importurilor de textile nord-coreene, îngheţarea bunurilor de care dispune liderul nord-coreean în afara graniţelor, precum şi posibilitatea de a se inspecta, la nevoie prin forţă, navele "suspecte" aflate în largul apelor din zona în care se află  peninsula coreeană. 
Vinerea trecută a avut loc o reuniune a experţilor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, prilej cu care, spun surse diplomatice, Rusia şi China s-au opus ansamblului sancţiunilor  propuse în rezoluţia americană, cu excepţia textilelor. Surse apropiate membrilor-cheie ai Consiliului - SUA, China şi Rusia - sunt totuşi de părere că, în stadiul actual, ar pica prost un veto. Un specialist în dosarul crizei coreene, citat de presa franceză, a declarat sub anonimat că, până la urmă, este aşteptat un acord, având în vedere că toţi membrii Consiliului, inclusiv Washingtonul, au arătat în ultimele zile "voinţa de a negocia". Încurajator este deja faptul că, până sâmbătă, nici Beijingul şi nici Moscova nu au ameninţat cu veto-ul lor la reuniunea de luni. Ambele capitale nu încetează să afirme că "sancţiuni izolate nu servesc la nimic" şi cer ONU ca în textul rezoluţiei  ce va fi discutat luni să propună "o poartă" care să permită  deschiderea unui dialog cu Pyongyang. La cererea ambasadoarei americane la ONU, Nikki Haley, de a se proceda chiar luni la votul privind  textul rezoluţiei propus de SUA, Rusia a considerat că este "prematură" data de 11 septembrie pentru exprimarea votului. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că este "prematur să ne pronunţăm asupra unor noi sancţiuni". "Nu cred că suntem capabili să acţionăm atât de rapid", a declarat la rândul său ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia. Experţii, dar şi reprezentanţi ai unora dintre membrii Consiliului de Securitate speră totuşi ca, după atâtea runde de  negocieri şi sancţiuni fără rezultat instituite până acum împotriva regimului Kim Jong-un, noua rezoluţie, cu conţinutul ei mult mai sever, să determine Coreea de Nord să revină la masa negocierilor. Sunt evocate în acest context experienţele finalizate pozitiv cu Iranul sau cu Africa de Sud.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 10 Septembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.