Criză de bani fără precedent la stat: Guvernul forţează Romgaz să îi plătească dividendele înainte de termen


Consiliul de Administraţie al Romgaz a anunţat că va convoca în perioada următoare o şedinţă a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGA) în care se va discuta o solicitare venită din partea Ministerului Energiei de a aproba distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub formă de dividende, informează HotNews. 
Potrivit sursei citate, statului i-ar reveni 525 milioane de lei din această sumă, în timp ce restul ar urma să ajungă la acţionarii minoritari. Este vorba de un dividend special. 
Anul acesta a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obţinut în 2016. 
"În conformitate cu art. 122 din Legea 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează piaţa în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acţionar al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cota de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor având ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub forma de dividende, în temeiul prevederilor art. II şi art. III din OUG nr. 29/2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii", se arată în anunţul Romgaz.
Solicitarea ministerului vine la scurt timp după ce fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, îl acuza pe Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, că "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Septembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.