Reluarea - după vacanţă - a sesiunilor plenare ale Parlamentului European

Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)


Luni după-amiază, la Strasbourg au început lucrările sesiunii plenare lunare a Parlamentului European. Preşedintele PE, italianul Antonio Tajani, a deschis prima şedinţă în plen aducând un omagiu persoanelor care şi-au pierdut viaţa în recentele atentate teroriste şi în teribilele uragane şi cutremure ce au lovit planeta noastră în ultimele zile. 

Condamnând actele de violenţă inumană şi exprimându-şi solidaritatea cu victimele atacurilor teroriste barbare de la Barcelona, Cambrils şi Turku, precum şi cu familiile acestora, Antonio Tajani a subliniat că Parlamentul European susţine în aceeaşi măsură ţările terţe ce au fost ţinte ale atentatelor teroriste. "Suntem din nou constrânşi să comemorăm victime nevinovate ale furiei ucigaşe a terorismului", a subliniat preşedintele PE. Antonio Tajani a reamintit membrilor Parlamentului European că în aceste zile se împlinesc 16 ani de la atacul criminal împotriva World Trade Center din New York, subliniind că "fiecare atentat ne întăreşte determinarea de a lupta împotriva terorismului şi speranţa într-o lume mai bună... Nu avem intenţia să ne înclinăm în faţa terorismului", a avertizat Antonio Tajani. După ce a adus un emoţionant omagiu victimelor catastrofelor naturale din aceste zile din Europa, America şi Caraibe, eurodeputaţii, reuniţi - toţi- în hemiciclul Parlamentului European, au păstrat un minut de reculegere. Lui Antonio Tajani i s-au alăturat reprezentanţi ai unora din grupurile politice ale PE, în frunte cu PPE, Social-Democraţii, Alde, Stânga Unită, lansând apeluri la solidaritate şi ajutorarea concretă, financiară, a celor loviţi de catastrofele naturale, dar şi la adoptarea unei strategii europene pentru a se face faţă efectelor dezastruoase ale schimbărilor de climă. A fost cerută o acţiune imediată pentru a răspunde la cererile de ajutor ce vor veni din partea Italiei şi a Franţei. Antonio Tajani a promis votul rapid al PE în favoarea activării Fondului european de solidaritate.
 
Actuala sesiune plenară a Legislativului european are o agendă de lucru  bogată în probleme dintre cele mai actuale şi sensibile ce preocupă în acest moment ţările membre ale UE. De remarcat dezbaterea de miercuri privind starea Uniunii Europene la jumătatea mandatului Comisiei Europene, baza de discuţii urmând a fi expunerea preşedintelui acesteia, Jean-Claude Juncker. În centrul discuţiilor se vor afla mai ales paşii ce trebuie urmaţi în perioada următoare pentru a realiza o Uniune puternică, capabilă să-şi protejeze cetăţenii şi să creeze creştere economică şi locuri de muncă. Agenda include, de asemenea, dezbateri în plen şi adoptarea de  documente finale privind "îmbunătăţirea securităţii energetice în UE", recentul scandal al ouălor contaminate şi siguranţă alimentară în UE, crearea şi începerea activităţii unei comisii speciale pentru combaterea terorismului, o dezbatere referitoare la măsuri vizând creşterea absorbţiei de  CO2 de către păduri pentru  combaterea schimbărilor de climă, ameninţarea nucleară nord-coreeană, viitorul relaţiilor UE cu Turcia, migraţia prin Mediterana, un control mai strict al exporturilor europene de arme ş.a.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Septembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.