Criză de bani

Andreea Andrei


După gigantul de stat Romgaz, a venit rândul Conpet, transportatorul de ţiţei şi conducte din România, să vireze bani la bugetul statului sub formă de dividende speciale. Potrivit Hotnews.ro, solicitările guvernului vin la puţin timp după ce fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, l-a acuzat pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, că "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".
"În conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informează acţionarii şi publicul investitor în legătură cu solicitarea primită din partea Ministerului Energiei - în numele Statului Român, care este acţionar majoritar al societăţii CONPET S.A. (deţinător al unui număr de 5.083.372 acţiuni, reprezentând 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, având ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub formă de dividende, în temeiul prevederilor art. II şi art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii. Având în vedere această solicitare, Consiliul de Administraţie al societăţii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor în perioada imediat următoare", se arată în comunicatul Conpet.
Reamintim că Romgaz a transmis vineri, 8 septembrie, un comunicat în care anunţă că va convoca în perioada imediat următoare o şedinţă AGA în care va fi discutată o solicitare primită din partea Ministerului Energiei, în calitate de acţionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub formă de dividende. Statului i-ar reveni 525 milioane de lei din această sumă, iar restul acţionarilor minoritari. Este vorba de un dividend special. Anul acesta a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obţinut în 2016, potrivit Hotnews.ro. 

,,Am avertizat de nenumărate ori că bugetul «croit» de PSD-ALDE este unul mincinos şi că nu vor fi bani decât pentru primele 9 luni pentru salarii. Acum s-au găsit bani, dar s-a renunţat la investiţii, dezvoltare şi, îndrăznesc să spun, la viitor! Economia «duduie» doar pe hârtie! În realitate, statul a devenit doar un plătitor net de salarii. PSD a renunţat la atribuţii ale statului precum: asigurarea de infrastructură, sănătate, educaţie de calitate şi bunăstare! Guvernanţii au luat bani de la investiţii şi i-au direcţionat exclusiv către salarii, pensii speciale şi sporuri.” (Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Septembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.