Europa, cea mai mare piaţă a maşinilor de lux. Pe ce loc se află România?


Europa reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere pentru automobilele premium, conform Jato Dynamics, companie de analiză şi statistică din UK. Piaţa de maşini de lux a depăşit 2,1 milioane de unităţi, iar pe locul doi se plasează chinezii, care au avut în acest an o creştere fulminantă, ajungând la 1,2 milioane de maşini premium, potrivit www.carzone.ro
Acest fapt poziţionează Europa pe primul loc pe piaţa de maşini de lux, în principal datorită producătorilor germani: Mercedes şi BMW. 

Care este ţara cu cele mai multe maşini de lux din Europa? 

În fruntea bătrânului continent se află Suedia. Iar acesta este un fapt oarecum normal, dat fiind faptul că tocmai producătorul lor de top este unul premium: Volvo.  Însă, în acelaşi timp, maşinile excentrice precum Ferrari sau Lamborghini încep să crească în ceea ce priveşte vânzările, din ce în ce mai mult. 
A doua ţară în ceea ce priveşte nivelul de maşini premium este Luxemburg. Potrivit statisticilor, Luxemburgul este ţara cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, aşa încât acest lucru se justifică perfect. Ponderea de maşini extrem de scumpe pe piaţa din Luxemburg depăşeşte cu mult 30%. Alte ţări, precum: Marea Britanie, Germania şi Norvegia raportează şi ele procentaje extrem de crescute în ceea ce priveşte nivelul de penetraţie a maşinilor de lux. 
Între 20% - 30% se situează Belgia, Cipru, Finlanda, Olanda, dar şi Portugalia.
 
Pe ce loc se află România în topul maşinilor de lux din Europa?

România are un nivel de penetraţie a maşinilor de lux de aproximativ 11%, fiind pe locul 26 din cele 52 de ţări prezente în clasament (clasamentul conţine şi câteva ţări din afara Europei). Poziţia nu este deloc slabă dacă ţinem cont de faptul că ponderea de maşini de lux în România depăşeşte Canada sau Danemarca şi dacă raportăm veniturile românilor la cele ale danezilor sau canadienilor. 
În primele 8 luni ale acestui an au fost înregistrate în România peste 7.000 de maşini de lux. Dintre acestea, cele mai vândute au fost automobilele Mercedes Benz, cu peste 2.700 de exemplare. Pe locul doi se află BMW, cu 1762 exemplare, şi Audi cu 1167 de unităţi. 
Aceste maşini predomină la noi, deoarece au piese auto ieftine şi de calitate, iar atunci când necesită reparaţii, românii nu scot foarte mulţi bani din buzunare pentru a le cumpăra. 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.