La presiuni europene, preşedintele Cataloniei suspendă declararea independenţei regiunii

Cristian Soare


Liderul Cataloniei a propus Parlamentului suspendarea declarării independenţei şi vrea negocieri cu Madridul.
Parlamentul regional din Catalonia s-a reunit marţi seara, iar liderul catalan, Carles Puigdemont, a propus suspendarea declarării independenţei, în vederea unui dialog cu Europa.
Carles Puigdemont a precizat că nu doreşte o înrăutăţire şi mai mare a tensiunilor, dimpotrivă. De asemenea, el a spus că problema catalană a devenit una europeană şi a repetat ideea de dialog.
Puigdemont a mai spus că „votul de autodeterminare” nu a fost o decizie personală, ci o exprimare democratică a oamenilor Cataloniei.
Preşedintele regiunii a acuzat Madridul de violenţe, de abuzuri şi de închiderea staţiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot şi şi-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”.
„Toată lumea a făcut tot ce a putut şi le mulţumesc”, a precizat el.
Puigdemont a făcut referire şi la situaţia economică, afirmând că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el.
„Singura şansă de supravieţuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă şi a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.
În discursul său, Puigdemont a făcut referire şi la Marea Britanie. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca acela al Scoţiei, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzaţi mereu”.

Guvernul de la Madrid respinge apelul la dialog şi mediere

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremier al Spaniei, a reacţionat imediat la discursul preşedintelui regiunii catalane, Carles Puigdemont, în care anunţa suspendarea procesului de declarare a independenţei regiunii şi făcea apel la dialog cu guvernul de la Madrid. O reuniune extraordinară a Consiliului de Miniştri a fost programată pentru miercuri după-amiază pentru a se examina noile evoluţii în criza catalană. 
Referendumul de la 1 octombrie invocat de guvernul separatist catalan, a replicat Soraya Saenz de Santamaria, "este un act ilegal, fraudulos şi lipsit de orice fel de garanţii" pentru democraţie. Domnia sa a refuzat apelul la dialog şi mediere lansat de  preşedintele catalan, subliniind că acesta "nu ştie unde se află şi nici încotro se îndreaptă". A reamintit că justiţia spaniolă a interzis referendumul din 1 octombrie, considerându-l anticonstituţional. Mai mult, majoritatea partidelor politice spaniole  au respins ideea organizării scrutinului respectiv. "Nici dl. Puigdemont şi nici vreo altă persoană nu pot impune o mediere fără a se reveni la legalitate şi la democraţie... Dialogul între democraţi se face respectând legea", a declarat Soraya Saenz de Santamaria.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.