Cotidianul britanic The Times: România acuzata că a blocat negocierile pentru Brexit. Pe surse, MAE neagă...

b1.ro

România, alături de Franța și Germania, a blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, susține cotidianul britanic The Times, care citează surse de la Bruxelles.
Informația, preluată imediat de presa română, a stârnit uimire în rândul opiniei publice și revoltă la nivel diplomatic. 
 Potrivit jurnaliştilor britanici, România, Franţa şi Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord, privind drepturile cetăţenilor străini care trăiesc în Regatul Unit.  

Marea Britanie vrea ca acestea să fie să fie garantate de instanțele britanice, în timp ce  Uniunea Europeană se opune pe motiv că, în timp, legislaţia Regatului Unit se poate schimba.

O altă chestiune fierbinte este cea privitoare la nota de plată a Brexitului, diferențele de opinie și estimări fiind notabile: UE vorbește de 60 de miliarde de euro, în timp ce Londra susține că nu va depăși 20 de miliarde.
 Cum a ajuns România, fie și într-un context negativ, într-o companie atât de selectă precum Germania și Franța? Simplu: datele arată că în Regatul Unit sunt peste 325.000 de români, o comunitate care poate face diferența.

Tratativele privind Brexit, deschise pe 19 iunie, și continuate o lună mai târziu, au relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor. După a treia rundă de tratative, de la finalul august, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile dar nu au fost înregistrate progrese suficiente, informeaza B1TV.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.