Negocierea plecării Regatului Unit din UE începe să devină o partidă de poker

Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)A luat sfârşit cea de a cincea rundă  a negocierilor dintre Londra şi Bruxelles privind plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Comentariile  agenţiilor internaţionale de presă sunt din ce în ce mai puţin optimiste. 

Timpul trece, termenul-limită al ieşirii din UE se apropie şi surse apropiate  negociatorilor, citaţi de Reuters, spun că, din păcate, încă nu s-a ajuns la "abordarea de fond" a ideii unei perioade de tranziţie care să contracareze efectele negative, potenţial negative din următorii doi ani de după "divorţ". Primul-ministru britanic, dna Theresa May, s-a pronunţat pentru o perioadă de tranziţie de doi ani în discursul pronunţat la Florenţa, în 22 septembrie. Scopul urmărit, susţinut de întreprinderile britanice, era evitarea "saltului în vid" a doua zi după o plecare bruscă din UE. Numai că această propunere întârzie să capete formă, să fie acceptată de europeni. Philip Hammond, ministrul britanic de Finanţe, considerat cel mai fervent partizan din guvernul britanic al unei plecări "dulci" din UE, sublinia, într-o declaraţie de miercuri, că perioada de tranziţie ar putea deveni "un element ce pierde, inevitabil, din valoare pe măsură ce timpul trece dacă termenii săi vor continua să rămână fluizi". 

Donald Tusk ameninţă cu reconsiderarea obiectivelor Bruxelles-ului

În urmă cu două zile, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a avertizat Londra că "dacă până în luna decembrie  eşuează în reglarea modalităţilor de plecare din UE  şi nu deblochează discuţiile referitoare la perioada de tranziţie şi viitoarele relaţii dintre Londra şi Uniunea Europeană, europenii se vor vedea nevoiţi să-şi reconsidere obiectivele privind Brexit". Atrăgând atenţia că din datele actuale se poate deduce că Londra se pregăteşte pentru o ieşire din UE fără un acord, Tusk a subliniat că "UE nu negociază în baza unui asemenea scenariu... Noi negociem cu bună-credinţă şi sperăm în continuare că va fi posibilă obţinerea până în luna decembrie a unor suficiente progrese". Aşa cum se ştie, prin expresia "suficiente progrese", Bruxellesul înţelege obţinerea de progrese în dezbaterea marilor dosare ale Brexit (factură ce trebuie achitată de Londra, statutul resortisanţilor europeni aflaţi în Marea Britanie, frontiera irlandeză) înaintea trecerii la a doua fază a negocierilor.

Pe măsură ce blocajul  la negocieri se instalează, opţiunile Londrei se diminuează:  statut similar celui al Australiei sau al Norvegiei

Aşa cum este stabilit, la 30 martie 2019, prima zi post-Brexit, britanicii nu vor mai avea decât o alternativă: să plece din UE fără un acord, să părăsească toate sistemele comunitare. Adică, va avea loc ceea ce s-a numit "un Brexit dur" şi Marea Britanie va fi tratată precum ţări ca Australia, sau va opta pentru un statu-quo precum Norvegia (figurând în toate sistemele comunitare, dar fără drept de vot). Un responsabil european care a dorit să-şi păstreze anonimatul crede că cea mai credibilă variantă ar putea fi cea a Norvegiei". În martie 2019, a declarat pentru Reuters oficialul amintit, Marea Britanie va pleca oficial din UE, dar cea mai mare parte a aranjamentelor existente vor rămâne de facto (...) Îşi va sărbători “independenţa”, iar apoi ne vom aşeza din nou la masa negocierilor". Fostul premier irlandez, John Bruton, recomandă - în acest moment - ieşirea din cadrul articolului 50 al Tratatului european, care a stabilit termenul de doi ani la  negocierea divorţului, şi prelungirea lui la patru ani, ceea ce ar însemna amânarea  termenului de finalizare a Brexit până în 2023. Or, nici Londra şi nici Bruxelles-ul nu vor acest scenariu, chiar dacă dl. Bruton  consideră că "un calendar al negocierilor atât de strâns accentuează probabilitatea unei erori de judecată şi plecarea Regatului Unit din Uniune fără vreun acord".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.