China declară război dolarului american

China ar putea sfărâma petrodolari obligând Arabia Saudită să facă comerțul cu petrol în yuani.
 
Carl B. Weinberg, fondatorul și economistul șef al High Frequency Economics, este de părere că Beijingul ar putea să „oblige “Arabia Saudită să le vândă petrol brut în yuan, iar acest lucru ar putea să creeze mari probleme dolarului american.
 
În ultimi ani Weinberg este căutat de marile publicaţii din lume pentru opiniile sale provocatoare asupra economiilor globale, cât și pentru experiența sa profesională în domeniul economic. Astfel, într-un interviu acord CNBC, Weinberg a declarat că China a devenit un jucător cheie pe piața petrolului, deoarece depăşind SUA, deveni cel mai mare importator din lume.
 
Arabia Saudită va trebui „să acorde o atenție sporită acestui lucru, deoarece, peste unul sau doi ani de acum înainte, cererea de petrol din partea Chinei o va depăşi pe cea din SUA “, a declarat Weinberg.
 
„Eu cred că stabilirea preţului petrolului în yuani se apropie și de îndată ce saudiţii vor accepta acest lucru, așa cum chinezii îi vor obliga să facă - atunci restul pieței petrolului se va schimba“, a adăugat el.
 
În anul 1974, preşedintele SUA, Richard Nixon a semnat un acord împreună cu Regele Faisal al Arabiei, prin care Riyadhul accepta ca toate exporturile sale de petrol să se facă în dolari.
 
Cu toate acestea, recent, țări precum China și Rusia au căutarea sa excludă dolarul american din comerțul bilateral cu petrol. Rusia și Arabia Saudită sunt cei mai semnificativi exportatori de petrol către piaţa de consum din China.
China a dat de înţeles cu mult timp în urmă că doreşte ca pe viitor toate contractele pe petrol brut să se facă la prețuri în yuani și convertibile în aur.
 
Spusele lui Weinberg nu sunt o noutate şi nici nu ar trebui să ne mire, deoarece preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus ţărilor producătoare de petrol că ar trebui să discute crearea unui fond valutar pentru ţiţei şi produselor comercializare pe piaţa petrolieră.
 
„Dezvoltarea unui nou mecanism de control al pieţei petrolului este necesar “, declara Maduro, la ultimul forumul energetic din Rusia, care a avut loc la Moscova la începutul lunii octombrie.
 
Potrivit lui Maduro, tranzacţionările viitoare în banii lichizi vor avea un impact negativ asupra pieţei petrolului, subminând încercările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a stabiliza preţul petrolului pe piaţă.
Introducerea unui fond alternativ valutar care să includă yuani, rubla, şi alte valute va elimina apariţia unui impactul negativi pe piaţa petrolului din pricina viitoarelor tranzacţii, a mai spunea Maduro în cadrul forumului energetic din Rusia.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.