Noi tensiuni diplomatice între Federaţia Rusă şi SUA

Relațiile dintre SUA și Rusia se răcesc tot mai mult pe zi ce trece. După ce vara trecut Rusia a anunţa că va expulza 755 de diplomaţi americani, ca răspuns la un nou set de sancţiuni votat de Congresul Statelor Unite împotriva Moscovei, situaţia diplomatică dintre cele două ţări este agravată şi mai rău după ce s-a dispus înlăturarea drapelului Federaţiei Ruse de pe unele clădiri diplomatice din SUA.
 
Rusia a protestat faţă de înlăturarea drapelului ţării de pe unele clădiri diplomatice din SUA. Iniţial  Rusia a susţinut ideea că steagurile ţării au fost furate de la consulatul din San Francisco şi nu înlăturate în mod oficial.
Potrivit mai multor publicaţii americane, personalul rus a părăsit consulatul luna trecută, după ce Washingtonul a ordonat Moscovei să elibereze o parte din proprietățile sale diplomatice, ca răspuns la deciziile pe care Rusia le-a luat faţă de mai mulţi diplomaţi americani. 
 
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA a transmis că înlăturarea drapelurilor Rusiei de pe clădirea consulatului general din San Francisco a fost făcută cu respectarea simbolurilor naţionale ruse.
 
"Drapelurile de la fostele proprietăţi consulare ruse din San Francisco au fost coborâte în mod respectuos şi sunt depozitate în siguranţă în fiecare clădire. Departamentul de Stat este responsabil pentru siguranţă acestor clădiri şi le menţine într-o stare corespunzătoare", a precizat oficialul american.
 
Între timp, ambasada Rusiei în SUA a confirmat că măsuri similare s-au luat şi în cazul misiunii comerciale a Rusiei de la Washington. Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a catalog  acţiunile ca fiind ilegale şi a înaintat o scrisoare de protest către autorităţile americane.
 
"Un protest vehement a fost adresat părţii americane după înlăturarea drapelurilor ruseşti din clădirile noastre diplomatice din San Francisco şi Washington. Anterior, aceste clădiri au fost confiscate de autorităţile americane prin încălcarea normelor dreptului internaţional, a acordurilor bilaterale şi a legilor americane. Confiscarea sistematică a proprietăţilor noastre diplomatice din Statele Unite, alături de acţiuni insultătoare, trebuie să înceteze imediat. Şi să nu se mai repete în viitor", a transmis Antonov.
 
Ambasadorul Federaţiei Ruse este de parer că măsurile luate de autoritatea americană sunt neprietenoase şi contravin asigurărilor anterioare potrivit cărora Washingtonul doreşte normalizarea relaţiilor cu Moscova.
 
"Considerăm că este vorba despre paşi foarte neprietenoşi, care contravin asigurărilor oficiale ale Washingtonului că doreşte să normalizeze relaţiile bilaterale. Astfel de măsuri împiedica dialogul ruso-american. Întreaga responsabilitate pentru încălcarea normelor privind relaţiile interstatale revine doar Washingtonului. Suntem membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi avem o responsabilitate specială privind pacea şi securitatea internaţională. Vreau în continuare să cred ca Washingtonul se va răzgândi, va trage concluziile corecte, iar relaţiile bilaterale se vor normaliza în cele din urmă", a mai adaugat Anatoli Antonov.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Octombrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.