Pregătim noi importuri de forţă de muncă

Andreea Andrei


Dinamica eliberării avizelor de angajare/detaşare a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2016
Necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români
Germanii vor să investească în România
  
În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale din data de 10.11.2017, au fost propuse pentru aprobare o serie de proiecte de acte normative de  interes. Unul dintre proiectele dezbatute în cadrul şedinţei este cel privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2018. 
Prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2017 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2017 s-a stabilit contingentul pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, după cum urmează:

a) lucrători permanenţi - 3.000;
b) lucrători detaşaţi - 700; 
c) persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii  - 700; 
d) lucrători înalt calificaţi - 500; 
e) lucrători sezonieri - 400;
f) lucrători stagiari - 100;
g) lucrători transfrontalieri - 100.

Conform datelor comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în perioada 01.07.2017 - 30.09.2017 a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare a lucrătorilor străini. Astfel, au fost eliberate 1800 de avize - o medie de 600 de avize eliberate lunar, faţă de media de 400 avize eliberate lunar în primele două trimestre ale anului 2017, iar în prezent sunt în curs de soluţionare 650 de cereri de avize de angajare/detaşare a lucrătorilor străini.
De asemenea, potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în perioada ianuarie - august 2017, 58.848 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante. În primele opt luni ale anului 2017, media numărului de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori, în mod repetat, a fost de 7.306.
Pentru anul 2016, din cele 5.500 de avize de angajare/detaşare aprobate (prin HG nr. 105/2016 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2016), au fost eliberate un număr de 2.928 de avize, din care 2.294 pentru lucrători permanenţi, 471 pentru lucrători detaşaţi, 162 pentru lucrători înalt calificaţi şi 1 pentru un lucrător stagiar.
În ceea ce priveşte impactul social al actului normativ, străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detaşare, ar reprezenta aproximativ 0,14% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, care, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică era, la data de 31 august 2017, de 4.862.200 persoane. 

Germanii vor să investească în România

O delegaţie a Ambasadei Germaniei în România, în frunte cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, s-a aflat, joi, pentru câteva ore, în Craiova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, de la care a dorit să afle ce potenţial economic există în această zonă şi ce investiţii s-ar mai putea face aici.
După ce a ascultat cu mare atenţie ceea ce i-au transmis autorităţile locale, ambasadorul  Meier-Klodt a aflat că există deja firme din Germania care au investit în această zonă şi au creat locuri de muncă. De asemenea, acesta a ridicat problema lipsei pe piaţa din România a forţei calificate de muncă: „Sunt de aproape un an în România, vin pentru prima dată la Craiova, dar vă pot spune, din experienţa mea, că nu există condiţii chiar atât de dificile de dezvoltare a potenţialului extern, dar ele trebuie luate în serios. Una dintre problemele cu care se confruntă companiile germane în România este însă dificultatea cu care găsesc muncitori calificaţi pentru ceea ce au nevoie. Aţi zis că există un angajament economic german în regiune. Eu sper să ajungem pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile străine de aici“, a declarat Meier-Klodt. Companiile germane sunt deja bine reprezentate aici, oferă locuri de muncă pentru sute de angajaţi şi am înţeles că se pot baza pe o infrastructură solidă în domeniul industriei şi în cel al educaţiei“, a mai spus ambasadorul Germaniei. 
La rândul lor, autorităţile judeţene au susţinut că zona are nevoie de investitori, având în vedere rata mare a şomajului din Dolj. „Noi am scos în evidenţă la această întâlnire toate punctele tari şi am înaintat invitaţia către firmele germane serioase de a investi în Dolj. Am vorbit de agricultură, de industrie şi de firmele germane care sunt pe primele locuri la investiţiile din judeţ. Dar este loc şi de mai bine. Când vine un investitor, orice loc de muncă nou creat ne interesează, pentru că, din păcate, suntem pe primele locuri în ţară la şomaj“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
“Cererea de forţă de muncă este foarte mare, în creştere şi cifrele aprobate se vor dovedi insuficiente. Cred că dublarea numerelor ar fi fost cât de cât mai aproape de realitate. Ar trebui simplificată urgent procedura de admitere a lucrătorilor din alte ţări pe piaţa muncii din România. Companiile şi întreprinzătorii au nevoie de forţă de muncă pentru a-şi dezvolta afacerile şi a face România mai competitivă. O atenţie specială şi o simplificare urgentă ar trebui făcută pentru românii ce trăiesc în apropierea graniţelor, în Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi alte ţări non-UE care ştiu limba şi ar putea alege România în locul altor destinaţii. Pentru 2018 consider că Guvernul ar trebui să mărească numărul de burse în licee pentru românii de pretutindeni şi chiar să încurajeze parteneriatul cu companiile în acest sens pentru un input pe termen mediu de forţă de muncă suplimentară, românească, inteligentă şi uşor adaptabilă. 
Întreprinzătorii reveniţi acasă din alte ţări se plâng de birocraţie şi de lipsa forţei de munca” - Marius Bostan, iniţiator RePatriot, membru RBL.
 
,,Era o masura de asteptat, urmare a faptului ca pe piata fortei de munca se manifesta o criza cantitativa in mai multe sectoare de activitate.
Daca aceasta crestere de solicitari din trimestrul III este ceva de durata, s-ar putea ca marirea cotingentului cu un numar de 1500 persoane, fata de anul anterior sa nu fie suficienta.
Daca acest lucru va permite societatilor romanesti sa isi gaseasca personal corespunzator pentru a putea sa isi desfasoare activitatea, este ok. Oricum ordinal de marire este infim pe langa necesarul real al companiilor si atata timp cat se va mentine obligativitatea de a incheia contractele de munca la nivelul salariului mediu pe economie (aproximativ 3300 lei net/luna), nu stiu in ce masura aducerea resursei umane din state terte, este o variant valabila'', a declarat Laurentiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 14 Noiembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.