O nouă sesiune plenară a Parlamentului European, la Strasbourg

Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)

 

Luni după-amiază a început, la Strasbourg, penultima sesiune plenară din acest an a Parlamentului European, ale cărei lucrări se desfășoară în perioada 13-16 noiembrie. Președintele PE, Antonio Tajani, a anunțat în ședința de deschidere că ordinea de zi rămâne neschimbată, neexistând propuneri noi sau cereri de modificări. A precizat de asemenea că la actuala sesiune urmează a fi aleși noi titulari de posturi în conducerea PE și în diverse alte organisme ale acestuia. Este vorba în principal de alegerea, în ședința de miercuri, a doi noi vicepreședinți ai PE și a unor membri ai Curții de Conturi europene.

Zdrobitoarea catastrofă naturală ce a lovit Irakul și Iranul - puternicul cutremur de pământ soldat cu numeroși morți, răniți, dispăruți și imense pagube materiale a provocat o mare emoție europarlamentarilor. Președintele Antonio Tajani a anunțat trimiterea, în numele Parlamentului European, șefilor de stat ai Irakului și Iranului a două scrisori de condoleanțe și solidaritate cu cei aflați în suferinţă.

                                                                                          *

O agendă ce include teme care în mod cert vor prilejui dezbateri aprinse"Anti-dumping: vot final privind noile reguli pentru protejarea locurilor de muncă și a industriei UE" - este titlul uneia dintre temele de dezbateri al căror scop este combaterea practicilor comerciale incorecte ale statelor terţe. Un text în care se precizează că regulile comerciale ale UE cer partenerilor comerciali și producătorilor din afara Uniunii să respecte standardele internaționale privind munca și mediul - unice în lume - urmează să primească aprobarea europarlamentarilor în ședința plenară de marti.

Statul de drept în Polonia va face, la această sesiune, așa cum prognozau unii ziariști sosiți la Strasbourg, obiectul unor dezbateri extrem de aprinse, precum și al unei rezoluții. Se știe deja că eurodeputații vor examina progresul dialogului UE cu guvernul polonez privind statul de drept și democrația în Polonia. Reamintim că investigarea situației din Polonia a fost începută de Comisia europeană încă din 13 ianuarie în "Cadrul pentru evaluarea amenințării sistematice la adresa Statului de drept" din această țară membră a UE.

Statul de drept în Malta va figura printre temele prioritare de dezbatere, însoțită de adoptarea unei rezoluții. Dezbaterea are loc ca urmare a asasinării brutale a jurnalistei malteze de investigații Daphne Caruana Galizia, eveniment tragic mult comentat în presa internațională. Instituțiile UE sunt preocupate de faptul că, în Malta, "sunt încorsetate" tot mai serios libertățile, în primul rând cea de exprimare, și că justiția și poliția sunt prizonierele Executivului. După dezbatere urmează să aibă loc o ceremonie în prezența președintelui PE, Antonio Tajani, și a membrilor familiei jurnalistei malteze asasinate, prilej cu care numele ei va fi dat uneia din sălile de conferințe din clădirea PE din Strasbourg. O delegație de europarlamentari se va deplasa în următoarele săptămâni în Malta pentru a examina la fața locului situația existenta.

Viu dezbătut se așteaptă a fi punctul de pe agenda sesiunii referitor la Reformarea politicii de azil. Modificările propuse la așa-numitele reguli Dublin au în vedere remedierea slăbiciunilor sistemului actual de acordare a azilului, astfel încât statele membre ale UE să accepte partea lor de responsabilitate pentru a primi azilanţi pe teritoriile lor. Conform reformei propuse spre dezbatere, țara în care ajunge un azilant nu va mai fi singura responsabilă de procesarea cererii de azil. Azilanţii vor fi distribuiți în toate statele membre ale Uniunii. Statele membre UE care nu vor accepta partea lor de azilanţi ar putea avea un acces mai redus la fondurile europene. Comisia pentru libertăți civile a PE a adoptat, în acest sens, un pachet de amendamente pe care doresc să le introducă în propunerea legislativă a PE, ceea ce nu pare a fi atât de uşor.

În fine, Paradise Papers este de asemenea un subiect ce a fost inclus urgent pe agenda actualei sesiuni plenare a PE, având în vedere că sunt făcute niște revoltătoare dezvăluiri privind averile secrete ale elitelor mondiale. Se așteaptă ca europarlamentarii să ceară crearea unei comisii speciale - în genul celei create în legătură cu Panama Papers - având drept misiune examinarea acestui nou scandal și a face recomandări privind modalități de combatere a evaziunii fiscale pe scară atât de largă.

Agenda sesiunii cuprinde și alte teme de interes, rezoluții supuse votului, cum ar fi siguranța rutieră, reguli privind o mai severă protecție a drepturilor consumatorilor, efectele embargoului rus asupra fructelor și legumelor provenite din UE, relațiile UE cu țări ale Africii, cu Noua Zeelandă, cazuri de violare a drepturilor omului, a democrației și statului de drept în diverse zone ale planetei, pericolul terorist în țări africane ş.a.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 14 Noiembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.