Noile măsuri fiscale periclitează România ca amplasament investiţionalÎncrederea companiilor germane, în pericol de a se pierde 

Cu mare îngrijorare am luat la cunoştinţă faptul că modificările din Codul Fiscal, anunţate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România şi de cea mai mare asociaţie economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, doreşte să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală. 

AHK România a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menţine încrederea în România ca amplasament investiţional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât şi al angajaţilor acestora, un profund sentiment de nesiguranţă. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfăşoară activităţi în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea şi realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor. În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii şi asupra populaţiei, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase şi în cadrul unui dialog intens şi real între Guvern şi mediul de afaceri. Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora şi reducerea predictibilităţii fiscale ar putea influenţa negativ pe termen mediu şi lung atât climatul investiţional, cât şi competitivitatea ţării şi a companiilor.

Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari şi serioşi angajatori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Sibiu, Braşov şi Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea şi asigurarea de locuri de muncă în România - conform estimărilor noastre, aceste companii au peste 250.000 de angajaţi. Companiile germane au investit în ultimii 25 de an continuu şi pe termen lung în România. Investiţiile germane în România se ridică la peste 9,2 mld. euro (la sfârşitul anului 2016). Relaţiile economice bilaterale au continuat să crească puternic şi în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele şase luni ale anului în curs 7,2 mld. euro (+18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. euro (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic şi comercial (23,1% din totalul exporturilor şi 19,9% din importuri).

Datorită repetatelor afirmaţii negative la adresa companiilor cu capital străin din România, dorim să menţionăm că a face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale nu corespunde spiritului unei economii globalizate. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei româneşti şi respectă legile ţării. Ele sunt, totodată, bine integrate în sistemele naţionale, regionale, locale şi realizează o contribuţie decisivă la valoarea adăugată brută, dar şi la creşterea competitivităţii prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaţilor, în cercetare şi dezvoltare, deseori în colaborare cu instituţii de cercetare naţionale, dar şi în dezvoltarea tehnologică a companiei. Efectele pozitive ale investiţiilor străineau fost demonstrate în diverse studii care au demonstrat că în regiunile unde nivelul investiţiilor străine este ridicat şi mediul antreprenorial românesc se dezvoltă bine. Consideraţiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiţii străine, dar astfel de acuzaţii generalizate şi nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei româneşti.

Este necesar ca autorităţile din România şi factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce priveşte dezvoltarea învăţământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii-cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei.

În calitate de actor activ în cadrul comunităţii de business şi prin activităţile constructive şi bazate pe experienţa practică pe care le desfăşurăm în cadrul grupurilor de lucru pe diverse teme, AHK România îşi aduce contribuţia la îmbunătăţirea şi dezvoltarea condiţiilor de afaceri şi de investiţii în România, dar şi la consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale. AHK România rămâne un partener de încredere pentru ministerele şi autorităţile din România şi este deschisă pentru un dialog constructiv. 
Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 14 Noiembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.