Ce ne îndepărtează de cultură?

Mihai Gîndu


Niciun popor nu poate progresa fără cultură, nicio civilizaţie nu poate dăinui fără a lăsa ceva posterităţii în acest domeniu. Încă din timpurile străvechi, ale celebrelor civilizaţii greacă sau romană, evoluţia spirituală era pusă pe primul plan. Teatrul, muzica, scrisul erau preţuite la fel de mult ca alte preocupări şi orice tânăr care se respecta primea o educaţie aleasă. 
Desigur, odată cu schimbările produse în epoca modernă şi cu ”invazia” tehnologiei în viaţa de zi cu zi, lucrurile s-au mai schimbat. Dar este, oare, posibil şi acceptabil să  aruncăm la un fel de ladă de gunoi a istoriei bunurile cele mai de preţ?
Problema este o anumită tendinţă de a renunţa pur şi simplu la cultură, care nu mi se pare justificabilă prin atracţia faţă de tehnologia modernă. O carte bună se poate citi şi pe calculator sau pe eReader, un film bun se poate vedea şi pe laptop sau pe tabletă. Nu contează mijlocul tehnic, important este ceea ce cauţi.
Deşi delăsarea în această privinţă este o realitate aproape evidentă, m-am informat puţin asupra modalităţilor preferate ale românilor de a-şi petrece timpul liber. 
Într-un material digi24.ro publicat cam în urmă cu un an se arată următoarele:  ”Cultura prinde greu la români. Puţini citesc şi aproape toţi îşi ocupă timpul liber uitându-se la televizor, arată un studiu despre consumul de cultură. 
Românii îşi petrec timpul liber în faţa televizorului. Aproape toţi. 96%, mai exact, după cum arată un studiu al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Mult mai puţini citesc. Un sfert dintre români nu au cumpărat nici măcar o carte în ultimul an, arată Barometrul Cultural, iar 40% nu au citit deloc, în acelaşi interval. O cincime dintre respondenţi au spus că citesc doar o dată sau de două ori pe an şi doar 14% au lectura printre obiceiurile lunare.
Studiul mai arată că puţini români merg la film. Explicabil: jumătate nu au un cinematograf în localitate. Muzee şi teatre sunt, însă, mai peste tot. Dar mai bine de 60% dintre respondenți au spus că nu au vizitat unul în ultimul an.
Studiul a fost realizat în noiembrie 2015, pe un eșantion național de peste o mie de persoane cu vârsta mai mare de 14 ani. Marja de eroare este de +/- 3%”.
Potrivit marieclaire.ro, ”Cele mai dorite modalități de a petrece timpul liber alături de cei dragi sunt vacanţele, petrecerile în familie și plimbările. Activități petrecute împreună, precum vizionarea unui film și jocurile de societate, nu mai sunt la fel de populare în familia modernă”.
E limpede. Cartea, teatrul şi filmul sunt aproape excluse din preocupări, iar (aici îmi permit un ”diagnostic” propriu), dacă filme tot se mai văd pe calculator sau pe laptop, sunt preferate filmele facile, cu acţiune, sex sau comedie vulgară în detrimentul filmelor de artă. 
Cultură: Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe (DEX 2009).
Chiar ne putem dispensa de acest bun fundamental, de această perlă a civilizaţiei?
Ştiu, de exemplu, că televizorul şi calculatorul dau dependenţă. Chiar din proprie experienţă. Şi consider că este absolut OK să vizionezi o transmisie sportivă sau o emisiune pe dispozitivul preferat. La fel cum este normal să ieşi la o terasă cu familia sau prietenii.
Dar să faci numai asta, să înlături orice preocupare cultural-artistică din programul tău, iar când mai vezi un film să alegi unul extrem de facil, să nu ştii ce au vrut un anume Bergman sau Buñuel de la omenire şi, implicit, de la viaţa ta, nu mai este în ordine. E de-a dreptul imbecilizare şi crimă.
Stau şi mă întreb dacă cei care conduc lumea nu cumva asta şi vor. Mase prostite şi manipulabile. 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 Decembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.