Arabia Saudită: Recentele epurări aduc în vistieria statului peste 100 mld. dolari

Maria Capitaine


Unul dintre prinţii blocaţi în "palatul de aur" Ritz-Carlton din Riyad, Miteb, a fost eliberat contra unui miliard de dolari. În total, relatează corespondenţi de presă din Riyad, peste 200 de prinţi şi oameni de afaceri saudiţi sunt blocaţi, din 4 noiembrie, la Ritz-Carlton. Toţi sunt implicaţi în diverse acte de corupţie.

Miliarde de dolari încep să ajungă în vistieria statului saudit. Corespondenţi ai agenţiilor internaţionale de presă, citaţi de "Challenges", informează că, în afara prinţului Miteb, eliberat săptămâna trecută contra unei sume de peste un miliard de dolari, cel puţin alţi trei prinţi saudiţi acuzaţi de implicare în afaceri de corupţie urmează a fi eliberaţi după ce au negociat cu autorităţile sumele ce le vor vărsa statului. Începând din noaptea de 4 spre 5 noiembrie, când a avut loc marea operaţiune anticorupţie orchestrată de omul forte actual la Riyad, Mohammed ben Salmane (MBS), peste 200 de prinţi şi oameni de afaceri saudiţi au fost reţinuţi. Nu în celule, ci în opulentul hotel Ritz-Carlton (cunoscut ca "palatul de aur") din capitala saudită, cu intenţia de a le cere să returneze sumele obţinute ilegal.

Miliardarul Al-Walid nu face concesii şi merge la tribunal

După eliberarea prinţului Miteb, toate privirile sunt aţintite spre puternicul miliardar Al-Walid ben Talal, acţionar la Twitter şi proprietar al renumitului hotel George V din Paris, cartierul Champs - Elysées (244 de camere şi multiple restaurante). Acuzat în primul rând de spălare de bani, acesta nu este dispus să facă vreun compromis, spun surse diplomatice din Riyad, şi vrea să se adreseze justiţiei. Potrivit unui oficial din sectorul militar saudit, "toate dosarele constituite de-a lungul mai multor luni de către MBS sunt zdrobitoare, în special cel care-l priveşte pe miliardarul Al-Walid, acuzat că a spălat mai multe miliarde de dolari proveniţi din trafic de droguri". MBS, care are sub control şi o structură pentru gestionarea tuturor bunurilor imobiliare (case, terenuri, avioane, iahturi etc), a declanşat, în cadrul operaţiunii anticorupţie, un război într-o zonă situată la circa 400 km. est de Riyad. Informaţii venite din zona respectivă arată că autorităţile statului desfăşoară o serie de interogatorii, organizate tot într-un hotel de lux. Regiunea respectivă este considerată fieful lui Mohammed Ben Nayef, fostul prinţ moştenitor şi ministru de Interne, înlăturat brutal în luna iunie în favoarea lui MBS.

Aramco - principala ţintă

Gigantul petrolier Aramco, cu sediul la Dhahran, în estul ţării, este de fapt principala ţintă a prinţului moştenitor saudit. Potrivit surselor militare saudite, numeroşi prinţi şi oameni de afaceri, între care miliardarul Mohammed al Hussein Al Amoudi, şi-au multiplicat considerabil averile cumpărând, pe piaţă, importante cantităţi de ţiţei la preţuri mai mici cu 15-20%, umflându-şi buzunarele la revânzare. Aceste deturnări s-au dovedit a fi fost enorm de multe, motiv pentru care MBS doreşte "o operaţiune cu mâinile curate" la Aramco. Se spune că lui Al Amoudi, autorităţile saudiene îi vor cere între 1 şi 2 miliarde de dolari. Ceea ce i se mai reproşează este faptul că la realizarea, în colaborare cu fostul ministru de Finanţe Ibrahim Al Assaf, a unui proiect de creare a unor ferme specializate în producţia de lapte în Etiopia, cei doi şi-au tras, ilegal, circa 3 miliarde de dolari. Posesor al unei averi de 10 miliarde de dolari (el fiind şi omul de legătură pentru Boeing în Regat), Al Amodi nu-şi va putea răscumpăra libertatea fără un cec pe măsură. În aceeaşi situaţie se află alţi oameni de afaceri saudiţi, precum Bakr ben Laden, directorul gigantului specializat în construcţii Saudi Benladen Group. Nu este exclus ca acest grup să-i reamintească totuşi prinţului moştenitor că guvernul saudit îi datorează aproape 25 miliarde de dolari arierate.

MBS evaluează sumele ilegal obţinute la 100 miliarde de dolari

Într-un interviu acordat ziarului american "The New York Times", prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane a cifrat la 100 miliarde de dolari sumele ilegal obţinute şi care vor trebui recuperate. MBS susţine că, anual, circa 10% din cheltuielile publice saudite sunt deturnate în scopul îmbogăţirii personale. "Tatăl meu", a spus prinţul moştenitor, "a înţeles că noi nu vom putea rămâne în G20 şi nu ne vom putea dezvolta cu acest nivel al corupţiei". Potrivit lui, 95% din persoanele reţinute au acceptat soluţiile propuse de autorităţi, sumele ce urmează a fi recuperate putând chiar să depăşească 100 miliarde de dolari.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 Decembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.