În pofida avertismentelor ce i-au fost adresate la nivel internaţional, Donald Trump a decis recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului

Maria Capitaine

 

 

Miercuri seară, de la Casa Albă, președintele Donald Trump a spus lumii că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitala Ierusalimului, în conformitate cu o lege adoptată în 1995 ce prevedea mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. A precizat că foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, de teama tensionării situației din Orientul Mijlociu, nu au pus în aplicare legea respectivă. Ei au amânat constant soluționarea acestei probleme, făcând uz de o clauză din legea respectivă ce permite amânări pentru perioade de șase luni atunci când există rațiuni ce privesc securitatea națională.

Toate reacțiile la nivel internațional conțin unanim părerea că decizia lui Donald Trump privind statutul Ierusalimului riscă să blocheze toate eforturile de pace între Israel și palestinieni, punând astfel în pericol întreaga situație din Orientul Mijlociu.În declarația sa de miercuri seară, Donald Trump a ținut să precizeze că decizia anunțată reprezintă de fapt respectarea unei promisiuni făcute în campania electorală. În opinia sa, decizia "nu a făcut decât să vină cu prea mare întârziere", motiv pentru care a cerut "începerea pregătirilor pentru construirea unei noi ambasade americane în Orașul Sfânt". Donald Trump a reafirmat angajamentul Statelor Unite în favoarea unui "proces de pace acceptabil ambelor părți, a unei soluții cu două state", subliniind că, în problema frontierelor, statele implicate au misiunea de a decide. Ierusalimul, a mai spus el, trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală. Donald Trump a informat că vicepreședintele Mike Pence se va deplasa în următoarele zile în regiune.

Ruptura

Rupând total cu deceniile de prudență practicată de Statele Unite într-o chestiune atât de delicată, cu implicații mai mult decât riscante, Trump - spuneau miercuri seară ziariști și analiști politici aflați la Washington - "a ales să ignore avertismentele lansate în ultimele zile nu doar local, ci și la nivel internațional. La începutul săptămânii, președinția Franței își exprimase "preocuparea" față de intenția Washingtonului de a recunoaște în mod unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, în condițiile în care anexarea părții orientale a Orașului Sfânt de către Israel, în 1967, nu a fost recunoscută de niciun stat. O preocupare similară avea și trimisul special al ONU în Orientul Apropiat, Nikolay Mladenov, care avertiza că "viitorul Ierusalimului este o chestiune ce trebuie să fie negociată cu Israelul și cu palestinienii, așezați pe picior de egalitate la masa tratativelor directe".

Furia musulmanilor

Lumea arabă este alarmată de riscul destabilizării regionale pe care inițiativa americană o poate antrena. Regele Salmane al Arabiei Saudite, mare aliat al SUA, a prevenit că o astfel de decizie în privința Ierusalimului riscă să provoace"furia musulmanilor", pentru care Ierusalimul adăpostește cel de-al treilea loc sfânt al Islamului.

Turcia a lansat perspectiva unui "incendiu regional". O notă aparte: Hamasul a lansat apelul la confruntări cu Israelul, considerând că "toate liniile roșii de periculozitate au fost depăşite".

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a susținut miercuri, la televiziunea palestiniană, că Statele Unite nu mai pot juca rolul istoric de intermediar în procesul de pace cu israelienii. "Prin această decizie deplorabilă", a spus Abbas, "Statele Unite sapă în mod deliberat toate eforturile ce vizează pacea și demonstrează clar că abandonează rolul de sponsor al procesului de pace pe care l-au jucat în ultimele decenii".

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU: Statutul Ierusalimului se soluționează "doar prin negociere directă între israelieni și palestinieni... Nu există alternativă la soluția cu două state şi cu Ierusalimul drept capitală a Israelului și a Palestinei'', a adăugat Guterres.

Un pariu extrem de riscant

Este interesantă poziția exprimată de Dan Shapiro, fostul ambasador american în Israel sub Administrația Obama. Acesta a formulat serioase rezerve privind maniera în care Casa Albă a abordat dosarul privind Ierusalimul. În opinia sa, "Administrația americană a luat decizia de miercuri într-un mod neadecvat(...) fără să fi acționat mai întâi în manieră concertată cu lumea arabă, ceea ce riscă să complice punerea în aplicare a inițiativei de pace". Nici momentul ales nu este cel potrivit, fiind chiar riscant, spune la rândul său David Khalfa, cercetător asociat la think tankul IPSE (Institute for Policy Studies - din Washington),având în vedere că decizia privind Ierusalimul este luată în condițiile în care președintele Trump încearcă să creeze o alianță anti-Iran... Există, astfel, riscul fragilizării poziției Statelor Unite de mediator credibil în dosarul israeliano-palestinian, subliniază David Khalfa.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 Decembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.