Bulgaria a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului UE. Promite o politică de dialog și consens

Maria Capitaine


Probabil cea mai săracă țară a Uniunii Europene, Bulgaria se află, pentru șase luni, în fruntea Consiliului UE. Sofia mizează pe această ocazie pentru a-și ameliora imaginea de țară ineficientă în lupta cu corupția.
Dacă cele șase luni vor fi încununate de succes, Bulgaria ar putea arăta Uniunii că, după anii agitați de după căderea comunismului, și-a găsit în cele din urmă stabilitatea sub guvernul Boiko Borisov.

Sloganul președinției bulgare a Consiliului UE este "Uniunea face forţa", prezentat de Ekaterina Zaharieva, ministrul bulgar de Externe. Se știe deja că agenda europeană a următoarelor luni este încărcată. Liderii europeni speră în special să deblocheze până în luna iunie reforma azilului prin rediscutarea regulamentului de la Dublin care încredințează responsabilitatea tratării cererilor de azil țărilor în care un migrant pune pentru prima oară piciorul. Spre deosebire de vecinii săi din Europa de Est, Bulgaria nu s-a opus politicii europene de relocalizare a refugiaților în țările UE. De asemenea, primul ministru bulgar pledează pentru o îmbunătățire a relațiilor dintre UE și Turcia, țară pe care o consideră partener major în dosarul migrației.

Elemente din programul și prioritățile președinției bulgare

Un document bulgar oficial - dat publicității înaintea preluării președinției semestriale a Consiliului UE - menționează prioritățile președinției bulgare în următoarele șase luni. "Principala valoare a Proiectului european", se subliniază în documentul respectiv, "este ștergerea liniilor de separare, astfel încât continentul, fragmentat, să se unească în jurul aspirațiilor seculare ale popoarelor ce-l locuiesc la pace, libertate, democrație, prosperitate și dreptate". Reuniunile la nivel înalt europene de la Bratislava și Roma, continuă documentul bulgar, "au arătat clar că, în ciuda Brexit, visul european este încă viu și că Europa unită este destinul nostru comun". În opinia Bulgariei, Europa continuă să fie locul cel mai atractiv din lume. Una din provocările cu care se confruntă, migrația, este o dovadă elocventă în acest sens... Ambiția noastră europeană, subliniază documentul citat, "trebuie să ne inspire și nu să ne divizeze, ea trebuie împărtășită și nu impusă"..."Europa trebuie să regândească trecutul, ceea ce va necesită discuții, imaginaţie și curaj, rezistență la șocuri și leadership dar, înainte de toate, vom avea nevoie de o senzație de destin partajat și de consens".
Apreciind că UE se află în pragul unor reforme-cheie ce au drept scop a o face mai puternică, mai unită și mai democratică, continuă documentul oficial bulgar, președinția bulgară a Consiliului UE și-a stabilit patru domenii prioritare de acțiune, care reflectă de fapt aceste reforme:
- coeziunea economică și socială, centrată pe cadrul financiar plurianual al UE, pe viitoarele politici de coeziune și politică agricolă comună, precum și pe aprofundarea Uniunii economice și monetare;
- stabilitatea și securitatea în Europa: decizii comune pentru o mai mare securitate a frontierelor exterioare ale Uniunii, o gestionare mai eficace a migrației, punerea bazelor unei Uniuni de apărare, inclusiv instituirea unei cooperări structurate permanente în cadrul UE;
- perspectiva europeană și Balcanii occidentali: intenția Bulgariei de a profita de expertiza regională, fără a crea false așteptări, pentru susținerea reformelor în țările Balcanilor occidentali legate de aderarea la UE și a le plasa în prim plan pe ordinea de zi, în scopul păcii și stabilității în regiune. Paralel, președinția bulgară a Consiliului UE va depune eforturi pentru a acordă un mai mare sprijin geopolitic și economic Balcanilor occidentali, prin îmbunătățirea conexiunilor lor cu UE în domeniile feroviar, aerian, digital, educativ și energetic;
- economia digitală și competențele pentru viitor: concentrarea asupra desăvârșirii pieței digitale unice a UE și dezvoltarea economiei și capacităților digitale. Acest dosar conține un pachet de cybersecuritate, o directivă referitoare la drepturile de autor, fluxul liber de date cu caracter nepersonal, un cod al comunicațiilor electronice, protejarea vieții private în comunicațiile electronice etc.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 08 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.