Germania: Azi încep negocierile "ultimei șanse" pentru Angela Merkel de a-și salva mandatul de cancelar

Maria Capitaine

La trei luni de la alegerile legislative, germanii nu au încă un guvern. Discuțiile "exploratorii" ale Angelei Merkel cu liderul  social-democrat Martin Schulz în vederea găsirii unei formule de guvernare încep azi, 7 ianuarie. Reamintim că negocierile cu SPD au loc după mai multe săptămâni de discuții nefructuoase și fără șanse de a mai fi reluate, cu liberalii și Verzii, în dezacord cu UCD/UCS într-o multitudine de probleme legate prioritar de migrație, programele economice, sociale și ecologice.

Negocierile exploratorii vor dura până la finele lunii ianuarie. În cazul în care vor fi fructuoase, abia după aceea urmează tratativele propriu-zise pentru ca părțile să se pună de acord - punct cu punct - asupra programului comun de guvernare și componenţă a viitorului guvern. Dacă lucrurile evoluează normal, Germania ar putea avea un guvern până la sărbătorile de Paște.

În negocieri intră partide serios fragilizate

Angela Merkel s-a întors odihnită după câteva zile de schi fond în Alpi. Echipa sa speră ca, de dată aceasta, să ofere dovada legendarului ei talent de moderatoare, de conciliatoare. Căci negocierile cu social-democrații se anunță la fel de dificile. Fiecare parte la discuții va face tot ce-i stă în putință să-și apere propriile interese. În ce privește aripa bavareză a UCD, respectiv Uniunea creștin-socială (UCS), aceasta va încerca să "repare" scorul mai mult decât modest înregistrat la alegerile legislative din septembrie anul trecut, accentuând orientarea spre dreapta printr-o înăsprire a politicii în chestiunea primirii migranților și în cea a majorării bugetului apărării. Sunt, din capul locului, probleme care nu convin social-democraților și nu se așteaptă ca aceștia să accepte textele care eventual vor fi propuse de bavarezi. "Realitatea actuală", spune corespondentul la Berlin al săptămânalului "Le Point", arată că "toate cărțile sunt în mâinile social-democraților". Angela Merkel are nevoie stringentă de sprijinul social-democraților pentru a-și duce la bun sfârșit cel de-al patrulea mandat de cancelar, obținut - așa cum se știe - cu un scor (în alegerile legislative) care a dus-o în situația actuală, incapabilă să formeze un guvern nici la trei luni de la alegeri.

Ezitările social-democraților

La presiunile președintelui social-democrat al Germaniei, Martin Schulz, liderul SPD, a acceptat, susținut de conducerea partidului, să încerce găsirea unei soluții de ieșire din actuala criză politică din Germania prin formarea unui guvern de coaliție cu conservatorii de dreapta. Numai că la baza partidului există multă ezitare față de acest pas de ieșire din poziția adoptată după alegerile legislative, de a rămâne în opoziție. Au anunțat atunci că nu mai doresc să intre în alianțe de guvernare cu UCD/UCS care în bună măsură, au contribuit la scăderea popularității SPD și pierderea unui important număr de voturi la alegerile legislative. Aripa cea mai pronunțat de stânga a SPD este în mod deschis ostilă unei noi participări la un guvern condus de Angela Merkel. Or, în anunțul că acceptă să între în discuții cu UCD/UCS, Martin Schulz a precizat că participarea la un viitor guvern de coaliție cu Angela Merkel la conducerea lui va fi supusă aprobării "tuturor membrilor SPD". Social-democrații și-au planificat un congres extraordinar pentru 21 ianuarie la care nu este exclus să apară surprize. O parte a partidului ar putea vota împotriva participării la un nou cuvern german alături de formațiunile de dreapta. În această situație, spun toți analiștii politici berlinezi, unica soluție este organizarea de noi alegeri. O soluție pe care nu o dorește nici Angela Merkel, care ar putea pierde mandatul de cancelar, și nici Martin Schulz, de teama unui rezultat și mai dezastruos decât la scrutinul din septembrie. Cine va câștiga? În mod cert, partidul de extremă dreapta, populist și xenofob, Altenativa pentru Germania (AfD), va ieși întărit prin acapararea unui număr și mai mare de voturi decât la alegerile antecedente care l-au adus în Bundestag.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.