Peste 500.000 de locuri de muncă, ameninţate de Brexit

 
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a publicat propriile date, evaluate de un consultant Cambridge Econometrics. Dacă nu va realiza un acord privind Brexitul cu partenerii săi europeni, Regatul Unit ar putea pierde 482.000 de locuri de muncă şi 50 mld. lire în investiţii până în 2030, afirmă un raport comandat de primarul Londrei, publicat miercuri, potrivit Rador, care citează Les Echos.

Consultantul Cambridge Economics a studiat cinci scenarii ce acoperă nouă sectoare de activitate, mergând de la Brexitul "dur" şi până la o ieşire mai favorabilă pentru Londra. În cazul unui eşec al complexelor şi periculoaselor negocieri în curs între Londra şi Bruxelles privind ieşirea Marii Britanii din blocul european, finanţele şi serviciile - aflate în special la Londra - vor suferi cel mai profund efectele: vor pierde 119.000 de locuri de muncă, potrivit Hotnews.
 
87.000 de locuri de muncă în pericol la Londra

Ştiinţele şi tehnologiile vor pierde 11.000 de locuri, construcţiile 5.000, iar sectorul creaţie 6.000. În total 87.000 de locuri de muncă sunt în pericol doar în capitala britanică dacă Theresa May nu reuşeşte să obţină o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a ajuta lumea economică britanică să depăşească această tranziţie delicată. "Dacă guvernul continuă să negocieze atât de prost, riscăm să ne îndreptăm spre un deceniu pierdut, de creştere slabă şi cu puţine locuri de muncă", se alarmează Sadiq Khan într-un comentariu la acest raport.
O imagine sumbră reiese, deci, din acest raport realizat la iniţiativa primarului laburist al Londrei ca reacţie la incapacitatea guvernului doamnei May, şi în special a ministrului pentru Brexit David Davis, de a aduce date şi cifre referitoare la consecinţele economice ale unui Brexit. 
Responsabilul britanic pentru negocieri cu Michel Barnier respinge criticile, afirmând că "lucrează pentru a asigura cel mai bun şi mai ambiţios acord Brexit pentru Regatul Unit". Considerându-se acoperit de acordul amiabil încheiat în decembrie în cadrul unui consiliu european în cadrul căruia partenerii Londrei au acceptat principiul deschiderii celei de-a doua faze a negocierilor privind Brexit-ul, care ar urma să devină efectiv în martie 2019.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.