Tunisia, zguduită de grave tulburări sociale

Maria Capitaine


Un mort, zeci de răniți și sute de arestări reprezintă bilanțul de până joi al protestelor împotriva șomajului, a scumpirii traiului și a noilor taxe.
Actualele manifestații sunt considerate cele mai serioase cu care se confruntă guvernul Chahed de la instalarea la putere, în 2016.

La șapte ani de la revoluție, Tunisia este zguduită de mai multe zile de noi tulburări sociale nu doar la Tunis, capitala țării, ci și în multe alte localități. Manifestanții se opun măsurilor de austeritate, îndeosebi creșterii TVA și creșterii contribuțiilor sociale intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Miercuri, mai bine de 200 de persoane au fost arestate, iar în incidentele violente din unele localități cu forțele de ordine, mai multe zeci de persoane au fost rănite. Manifestațiile au degenerat în adevărate revolte, în special la Tunis și Tebourba, un oraș situat la 30 kilometri de capitală. La Tebourba au avut loc adevărate lupte cu forțele de poliție după ce unul dintre manifestanți a fost ucis. La Sidi Bouzid, un oraș defavorizat din centrul țării, de unde în decembrie 2010 a pornit marea contestație socială ce a lansat cunoscuta "primăvară arabă", tinerii au blocat drumurile și au atacat cu pietre forțele de poliție, acestea răspunzând cu gaze lacrimogene și intervenții brutale. Incidente grave, au transmis corespondenți ai agențiilor internaționale de presă citați de presă și posturile de televiziune franceze, au avut de asemenea loc la Kasserine (în centrul țării), la Gafsa (în sud), Jedaida (în nord) și în multe cartiere populare din Tunis. Un supermarket Carrefour, situat la periferia sudică a Tunisului, a fost jefuit și distrus de manifestanți.

Marasm economic

Nemulțumirile populației tunisiene au fost exacerbate îndeosebi după 1 ianuarie, ca urmare a majorării considerabile a prețurilor la unele produse. De asemenea, bugetul pe 2018 instaurează contribuții sociale de solidaritate asupra beneficiilor și salariilor, TVA-ul s-a majorat cu 1% și au fost instituite taxe suplimentare la băuturile alcoolizate sau la produsele cosmetice. "Problema actuală în Tunisia", a declarat presei un expert tunisian, citat de "Les Echos", "este dublă: autoritățile instaurează austeritatea fără a oferi populației o cât de mică speranță în zile mai bune". După mai mulți ani de marasm economic, de șomaj masiv în rândul tinerilor, ajuns la 25%, actualele proteste sunt considerate a fi cele mai serioase cu care se confruntă guvernul Chahed de la instalarea sa la putere, în 2016. Tunisia a primit în 2014 de la FMI un credit de 2,4 miliarde de dolari, cu condiția să lanseze un program de reforme care să vizeze reducerea deficitelor. Dar reformele întârzie, a constatat recent instituția de la Washington. Nici în plan politic lucrurile nu merg în direcție bună, un exemplu flagrant în acest sens fiind alegerile municipale. Amânate în mai multe rânduri, ele lasă municipalitățile să funcționeze la un nivel minim. Din lipsă de investiții, infrastructurile sunt în stare din ce în ce mai proastă, provocând exasperarea populației. Amânările scrutinurilor locale, spun surse din Tunis, nu sunt determinate de probleme de organizare, ci de temerile privind posibilii câștigători. Enahda, partidul islamist, pare a avea toate șansele ca la alegerile municipale - de data aceasta stabilite pentru luna mai - să obțină victoria.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.