Recent desemnatul premier al Poloniei își face "curățenie" în echipa de guvernare

Maria Capitaine

 

În încercarea de a liniști apele în relațiile cu Uniunea Europeană, Mateusz Morawiecki a înlăturat zilele trecute din guvern figurile cele mai controversate în conflictul cu Bruxellesul, cu o singură excepție... ministrul Justiției, Zbignew Ziobro, cel care a supervizat controversata reformă a justiției și se află în centrul declanșării sancțiunilor europene împotriva Varșoviei.

Plasat în urmă cu o lună de către partidul conservator PiS în fruntea guvernului polonez, Mateusz Morawiecki a procedat la începutul acestei săptămâni la o "triere selectivă" în echipa sa de guvernare, eliminând aproape o treime din miniștri. Remanierea, care aparent a vizat înlăturarea personalităților cele mai controversate în ochii Bruxellesului ca urmare a pozițiilor lor critice la adresa Uniunii Europene, pare a fi fost motivată de preocuparea de a îmbunătăți relațiile cu Bruxellesul. "Noii membri ai guvernului au misiunea de a găsi cea mai bună cale de dezvoltare a Poloniei în cadrul unei Uniuni Europene de națiuni suverane", declara premierul Morawiecki la ceremonia de învestitură a noilor miniştri. Unul dintre "sacrificați" este ministrul de Externe Witold Waszczykowski, cunoscut pentru "eforturile" depuse - în van - pentru a bloca realegerea la conducerea Consiliului Europei a polonezului Donald Tusk. "Les Echos", citând surse bruxelleze, reamintește că Waszczykowski și-a multiplicat în ultimele luni criticile din cele mai dure la adresa UE, susținând că ea "se va prăbuși dacă va căuta să integreze unele națiuni mai rapid decât altele". Tot el a calificat criticile Bruxellesului la adresa Poloniei referitoare la încălcarea statului de drept drept o formă de "hărțuire". În cadrul remanierii de marțea trecută, Waszczykowski a fost înlocuit la șefia diplomației poloneze de adjunctul său, Jacek Czaputowicz, o persoană cunoscută deja ca fiind mai consensuală. Un alt "tenor" al guvernului, Antoni Macierewicz, ministru al Apărării, și-a pierdut și el postul, plătind eroarea făcută în 2016 prin anularea unui contract de cumpărare a 50 de elicoptere Airbus. Tot lui i se reproșează epurările operate în Statul Major polonez care au provocat serioasă neliniște la NATO. O altă "piesă grea" remaniată a fost și ministrul Mediului, Jan Szyszko, declarat de către Bruxelees răspunzător pentru tăierea de arbori în pădurea protejată de la Bialowieza. Conflictul respectiv s-a încheiat cu o condamnare la Curtea europeană de Justiție.

În realitate, o remaniere - de frica sancțiunilor

 Așa cum se știe, Polonia are cele mai proaste relații din istoria sa cu Uniunea Europeană. Luna trecută, ne amintim, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker a declanșat procedura prevăzută de art. 50 din Tratatul european împotriva Varșoviei, acuzată de violarea Statului de drept, lucrurile putând evolua până la suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în instituțiile europene și chiar la blocarea accesului la fondurile europene. Presiuni mari și la dezbaterile actuale privind stabilirea viitorului buget al UE. Unii membri ai Uniunii au sugerat ca distribuirea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept. Varșovia are deci în acest moment interesul să scape de presiunile Bruxellesului și să încerce crearea iluziei, inclusiv prin această remaniere guvernamentală, că Polonia este totuși în favoarea valorilor și principiilor europene. Analiști polonezi și corespondenți permanenți de presă la Varșovia cred însă că remanierea operată marțea trecută de premierul Morawiecki "nu trebuie interpretată că o revenire a Poloniei alături de politicile europene". Drept dovadă în acest sens este dat faptul că ministrul Justiției, cel care a supervizat controversata reformă a Justiției, a rămas în funcție, ceea ce lasă să se creadă că se bucură de tot sprijinul partidului conservator eurosceptic la putere, PiS (Partidul Lege și Justiție) chiar și în actuala formulă de guvernare.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.