Șanse de ieșire a Germaniei din criza politică. Un acord de principiu privind formarea noului guvern a intervenit între conservatorii UCD-UCS și social-democrați

Maria Capitaine

 

După intense negocieri ce au durat inclusiv în noaptea de joi spre vineri, Angela Merkel și delegația social-democraților condusă de Martin Schulz au ajuns la un acord de principiu vizând formarea unui nou guvern care îi va permite dnei Merkel să rămână la putere.Acordul va trebui, însă, să fie validat de forurile conducătoare ale celor trei partide angajate în negocieri - UCD,UCS și SPD . Surse apropiate conducerii partidelor amintite au confirmat realizarea acordului, textul său fiind difuzat prin internet. Este deja cunoscut faptul că în compromisul realizat figurează puncte ce permit primei economii europene (germane – n.n.) să iasă din impasul politic în care se zbate de peste trei luni. Miza pentru Angela Merkel a fost mare: a dorit supraviețuirea politică a celui de-al patrulea mandat al său de cancelar.

Noul guvern este așteptat abia către sărbătorile de Paște

Crucială, spun analiști politici germani, este totuși poziția ce va fi adoptată la congresul SPD. Aceasta a fost decizia liderului partidului, Martin Schulz, știind că baza partidului, cei peste 430.000 membri ai săi, nu agreează reintrarea SPD într-o "mare alianță" cu UCD/UCS, acuzând că o astfel de alianță ce a existat și înaintea alegerilor din septembrie trecut ar fi defavorizat partidul, l-ar fi lipsit de o bună parte din voturile electoratului său obișnuit, în favoarea partidului populist de extremă dreapta AfD. Ca atare, numai după dezbaterea și supunerea la vot în congres a noii decizii a conducerii SPD se va putea trece la negocierea componenței și a programului noului guvern de coaliție. Sunt auzite voci, opinii în presa germană potrivit cărora nu este exclusă o surpriză la congresul SPD. Dar, cu un pic de șansă, Germania ar putea avea un guvern puțin înainte de Paște.

Zona euro

Acordul, relevă "Les Echos" citând France Presse, prevede "întărirea" și "reformarea" zonei euro, împreună cu Franța, în scopul unei mai eficace rezistenţe la crize. Documentul nu intră totuși în detaliile propunerii făcute de Emmanel Macron în special privind crearea unui buget al zonei euro, desemnarea unui ministru de Finanțe al țărilor membre ale Uniunii monetare, crearea unui parlament propriu al zonei euro. El se limitează la a preciza că viitorul guvern german va "examina" diversele propuneri referitoare la aceste subiect formulate de Macron și de Jean-Claude Juncker. Documentul se pronunță însă de pe acum în favoarea creării unui Fond monetar european, izvorât din Fondul de salvare deja existent pentru țările confruntate cu crize ale datoriei.(MES)

Către o "nouă politică"

Liderul social-democrat Martin Schulz, care la fel ca dna Merkel "își joacă viitorul politic", a avertizat că, în perspectiva elaborării programului de guvernare, "există încă obstacole", chiar dacă cele trei partide din coaliție "au făcut progrese în numeroase puncte". El a insistat însă asupra importanței pe care viitorul guvern german va trebui să o acorde Europei. "Dacă am acceptat să intrăm la guvernare, a spus Schulz, am făcut-o doar cu condiția întăririi Europei". Analiști politici germani atrag atenția că între chestiunile încă discuție, date fiind pozițiile diferite ale aliaților, un loc important îl dețin dosarele migrației și al fiscalității.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.