Scandal în Parlamentul European privind statul de drept și justiția din România

Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)


Miercuri, la sesiunea plenară a PE de la Strasbourg a avut loc o nouă luptă români-români. Tema în discuție a fost îngrijorarea pe care o provoacă modificările aduse de actualul guvern social-democrat sistemului judiciar. Vera Jourova, Comisarul european pentru problemele justiției, a spus că acestea atacă statul de drept, independența justiției, lupta împotriva corupției și a crimei organizate în România.

De fapt, întreaga expunere a dnei comisar Jourova conținea aproape cuvânt cu cuvânt poziția cunoscută a Comisiei Europene, ajunsă recent la București, dar și din declarații publice ale dnilor Jean-Claude Juncker și Timmermans. Cam jenantă a fost și explicația dată intervenției eurodeputatului român Dan Nica în care insistă asupra permisiunii ce ar trebui dată ministrului român de Justiție, prezent la Strasbourg, pentru a oferi informații, răspunsuri, clarificări competente sub aspect juridic criticilor eurodeputaților. S-a spus, contrar unei reguli de procedură, că la astfel de dezbateri participă de regulă doar șeful statului sau primul-ministru. Ei bine, unde erau șeful statului sau primul ministru? Era un moment important pentru reputația țării, pentru a se face lumină, a se spune de la cel mai înalt nivel care este adevărul privind statul de drept, justiția din România. Aici nu pot să nu reamintesc situații similare când în PE au fost supuse discuției probleme din Polonia sau din Ungaria. Toți ziariștii și-au reamintit modul în care Viktor Orban sau dna Beata Szydlo au venit în fața europarlamentarilor și - indiferent dacă au avut sau nu dreptate - au dat răspunsuri, au clarificat/reafirmat cu demnitate și mai ales curaj poziția guvernelor lor (repet: corectă sau nu) în problemele pentru care erau criticați. Miercuri, în fața unei situații similare, asistăm la o situație ce nu mi-o voi putea explica decât într-un mod pe care nu vreau acum să-l dezvălui, în care cine au fost până la urmă cei care au încercat - cu scandalul de rigoare - să clarifice, să restabilească eventual adevărul despre justiția din România? S-au conturat rapid două tabere (social-democrații români pe de o parte și ceilalți eurodeputați, tot români, pe de altă parte), care și-au aruncat acuzații de minciună, de compromitere a României și câte altele. Oricât ai fi de neinformat, de necunoscător al evenimentelor de la București, o cred totuși pe eurodeputata liberală, dna Renate Weber, care își începea intervenția în dezbateri astfel: "Am auzit în viața mea multe minciuni, dar dna Macovei a depășit limitele".

Ce surprinde, totuși?

Dat fiind că am participat și la alte episoade ale războiului români - români în Parlamentul European, îți poți pune întrebarea cum este posibil ca după atâtea eșecuri în eforturile pentru pedepsirea României, eurodeputați - despre a căror experiență politică, instrucție, pregătire profesională în domenii cum este justiția nu poți avea îndoială - nu au obosit să se pună în situații penibile. Și de data aceasta, în afara unui număr foarte mic de eurodeputați din grupurile PPE, al Verzilor, al ECR, toate luările de poziție nu s-au înscris pe linia anti-România. S-au formulat critici, sublinieri conform cărora trebuie făcute corecturi la sistemul de justiție din România conforme cu standardele, valorile europene, s-a insistat asupra dialogului, cooperării, sprijinirii autorităților la putere în România pentru a găsi soluții și a recunoaște și în România drepturile Parlamentului ales prevăzute de Constituție. Interesantă a fost de pildă sublinierea eurodeputatei malteze Roberta Metsola, din grupul politic al conservatorilor PPE, care le-a spus social-democraților de la București: "Câștigi alegerile nu pentru a conduce după cum vrei". Tanja Fajon, eurodeputata din Slovenia (grupul SD) a subliniat în intervenția sa că România este una dintre cele mai tinere democrații, motiv pentru care mai are de lucrat... Am încredere în îmbunătățirea situației prin colaborarea cu instituțiile europene. Vreau însă să ne distanțăm de încercarea de azi (miercuri - nn) de politizare a dezbaterii, vrem dialog. Nu mi-am putut imagina că un intelectual român de condiția lui Preda Cristian Dan, ce nici nu se mai prea știe din ce grup europarlamentar mai face parte, poate ajunge să strige în fața reprezentanților aleși ai UE că România "este țară nu de mâna a doua, ci de a șaptea", sau să pună întrebarea cine reprezintă România la această dezbatere și ce caută la Strasbourg ministrul român al Justiției?
Mircea Diaconu, europarlamentar independent, dar afiliat la grupul ALDE, s-a declarat și el - în stilu-i bine cunoscut - îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. În acest sens, el a reamintit că sub guverne anterioare au fost făcute modificări ale sistemului de justiție fără dialog, consultarea instituțiilor abilitate, au fost adoptate și aplicate automat legi, unele dintre ele fiind neconstituționale. Abuzuri comise la vremea respectivă de instanțele de judecată au fost contestate la CEDO și nimeni nu răspunde pentru aceste fapte. A reamintit de asemenea numărul imens de interceptări și urmăriri ilegale la care au fost supuși pe nedrept cetățeni români. Da, în România, a conchis Mircea Diaconu, statul de drept are într-adevăr probleme și acum trebuie corectate.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 09 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.