Raiduri israeliene asupra unor ținte ale trupelor guvernamentale siriene și "iraniene" de pe teritoriul Siriei

Maria Capitaine


Sâmbătă, Israelul a lansat atacuri aeriene în mai multe puncte ale Siriei, lovind ținte militare siriene, dar și iraniene. Aviația israeliană a pierdut - pentru prima oară – un aparat F-16 pe drumul de întoarcere. Unul dintre piloții care au reușit să se catapulteze este grav rănit.
Premierul Netanyahu: Israelul nu va permite Iranului să se implanteze militar pe teritoriul sirian și nici să amenințe suveranitatea israeliană în zona Golan. "Suntem pregătiți pentru orice scenariu și nu sfătuiesc pe nimeni să testeze determinarea noastră".

Experți militari și comentatori politici și ai presei occidentale, cunoscători ai problemelor regiunii, apreciază incidentele de sâmbătă drept "cea mai serioasă confruntare între interesele israeliene și cele iraniene" din 2011, când a fost declanșat conflictul din Siria, până în prezent. Este, de asemenea,pentru prima oară în ultimii 30 de ani (potrivit ziarului israelian "Haaretz") când Israelul pierde în luptă un avion F-16. Nu puțini sunt analiștii politici care constată că ostilitățile de sâmbătă coincid cu evoluția conflictului sirian în favoarea forțelor armate ale lui Bashar al-Assad, susținute militar de Rusia, dar și de Iran sau Hezbollahul libanez - alți doi inamici ai Israelului. Operațiunile lansate sâmbătă de Israel suscită speculații privind o posibilă viitoare escaladare a tensiunilor în regiune, pe care Israelul spune că nu o dorește, dar trece la acte preventive, "pentru orice eventualitate".

O nouă fază a conflictului

Cum s-a ajuns la incidentele de sâmbătă? Intrarea în spațiul aerian israelian a unei drone iraniene lansate de pe teritoriul Siriei se află, potrivit autorităților militare israeliene, la originea atacurilor israeliene de sâmbătă. Ceea ce atât Rusia, cât și comandamentul comun al forțelor aliate regimului lui Assad (Iranul și Hezbollahul libanez) au dezmințit încă de sâmbătă. Ce s-a întâmplat de fapt: cu titlu de represalii, opt aparate israeliene au atacat elemente ale sistemului de lansare a aparatelor fără pilot de pe teritoriul sirian. Au lovit țintele, dar s-au confruntat cu un tir de baraj masiv din partea DCA (forța antiaeriană) siriană, provocând prăbușirea avionului israelian F-16 pe teritoriul israelian, la întoarcerea din operaţiune. Imediat a avut loc un al doilea val de raiduri aeriene israeliene - considerat "de mare anvergură" - lovind 12 obiective, inclusiv trei baterii de apărare antiaeriană și patru ținte "aparținând unui dispozitiv militar iranian de pe teritoriul Siriei".

Israelul - preocupat dintotdeauna să nu fie implicat în războiul din Siria

Încă de la declanșarea războiului din Siria, Israelul a evitat implicarea în acest periculos conflict, dar, reamintesc comentatori de presă, el a lovit în 2017 zeci de obiective în chiar teritoriul sirian, considerate pericole pentru Israel. Premierul Netanyahu nu a încetat să pună în gardă împotriva expansiunii Iranului în regiune și să avertizeze că "nu va permite venirea Iranului să transfere pericolele la porțile Israelului". Potrivit unui raport al lui Ofer Zalzberg, analist la International Crisis Group, incidentul de sâmbătă "semnalează totuși începerea unei noi faze în conflictul sirian", în sensul că regimul de la Damasc și aliații săi gândesc că este momentul să fie "mai curajoși" față de Israel. Premierul Netanyahu a declarat însă miercurea trecută, cu prilejul unei vizite în platoul Golan, că Israelul nu va permite Iranului să se implanteze militar pe teritoriul sirian și nici să amenințe suveranitatea israeliană în zona Golan. "Suntem pregătiți", a avertizat Netanyahu, "pentru orice scenariu și nu sfătuiesc pe nimeni să testeze determinarea noastră".

Prime reacții la nivel internațional

Departamentul de Stat al SUA a declarat că susţine dreptul Israelului la autoapărare şi consideră că Iranul este responsabil pentru incidentul de sâmbătă. Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu primul ministru israelian, a subliniat importanţa evitării „unei escaladări periculoase”, iar Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a lansat un apel la detensionarea imediată a situaţiei la granițele cu Siria, despre care a spus că riscă „să devină de necontrolat”.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.