Washingtonul pare a fi gata să discute cu Pyongyang fără condiţii prealabile

Maria Capitaine


Într-un interviu pentru "The Washington Post", vicepreşedintele Mike Pence afirmă că Administraţia Trump - care până în prezent nu accepta contacte cu regimul nord-coreean decât dacă se declară gata să-şi distrugă arsenalul nuclear - acum doreşte să discute cu Kim Jong-un, menţinându-şi însă strategia ce vizează reprimarea regimului acestuia. 
Oferta de "armistiţiu olimpic" a lui Kim Jong-un este considerată de Washington mai degrabă un semnal de îngrijorare pentru soarta regimului său decât o lovitură diplomatică de maestru.
 
După ce în weekendul trecut a refuzat orice contact cu reprezentanţii regimului nord-coreean prezenţi la JO de iarnă din Coreea de Sud, vicepreşedintele american Mike Pence vine cu o declaraţie-surpriză. Într-un interviu acordat cotidianului american "The Washington Post", Mike Pence afirmă că Statele Unite ar putea avea discuţii cu regimul de la Pyongyang, chiar şi fără condiţii prealabile. O schimbare atât de radicală a poziţiei Statelor Unite? În mod constant, până acum, administraţia Trump a lăsat a se înţelege că niciun contact cu Kim Jong-un nu ar putea avea loc câtă vreme acesta nu acceptă oficial dezmembrarea propriului arsenal nuclear. Este adevărat, Mike Pence precizează că Statele Unite nu şi-au modificat poziţia în chestiunea coreeană. "Important", a spus Pence, este ca presiunea asupra regimului de la Pyongyang să nu fie slăbită câtă vreme acesta nu va face un gest care să fie perceput ca un pas serios către denuclearizare". De aici, spune corespondentul la Tokio al ziarului "Les Echos", reiese, în mod evident, că actuala "campanie de presiuni maxime va continua şi chiar se va intensifica"..."Dar, dacă ei vor, noi suntem gata să discutăm", a subliniat vicepreşedintele american.

"Nu cedăm nimic în faţa Coreei de Nord"

Washington dă asigurări că şi aliaţii sud-coreean şi japonez împărtăşesc totalmente această strategie a SUA. Mike Pence a dezminţit în interviul său zvonurile referitoare la existenţa unor diferende cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, după ce cu prilejul JO de iarnă a evitat orice contact cu delegaţia nord-coreeană condusă de sora lui Kim Jong-un, KimYo-jong. În ceea ce priveşte invitaţia adresată de Kim Jong-un preşedintelui sud-coreean de a veni în vizită la Pyongyang, Mike Pence afirmă în interviul său că "este crucial să nu se cedeze nimic în faţa regimului nord-coreean", iar summitul respectiv "nu trebuie să se finalizeze cu nicio promisiune de ajutor economic sau de apropiere diplomatică". Poziţia americană, a subliniat Pence, constă în "presiune maximă, concomitent cu contacte".

Kim Jong-un, în poziţie fragilă

Corespondentul la Tokio al ziarului "Les Echos", citând surse informate apropiate părţii americane, spune că Statele Unite "sunt convinse că Kim Jong-un se află deja în poziţie fragilă". Înăsprirea sancţiunilor în 2017, relevă sursele respective, afectează grav echilibrul dictaturii sale şi tânărul lider pare să fi luat foarte în serios ameninţarea cu lovituri preventive lansată de consilieri de la Casa Albă. Preocupat de supravieţuirea regimului său care, în ciuda recentelor progrese ale arsenalului militar, nu are şanse să reziste la o confruntare totală cu Statele Unite, Kim Jong-un caută să câştige timp pentru a evita o eventuală confruntare. Oferta sa de "armistiţiu olimpic" este, astfel, considerată mai degrabă "un semnal de îngrijorare decât o lovitură diplomatică de maestru".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.