Guvernul pregăteşte o nouă variantă a Formularului 600

Andreea Andrei


Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte o nouă variantă a Declaraţiei 600. Anunţul a fost făcut de ministrul Eugen Teodorovici, joi, 8 februarie, într-o emisiune de televiziune. 

Proiectul de act normativ, care va comasa cele cinci formulare într- unul singur, urmează să fie finalizat până la 25 martie. Va fi un singur formular şi o singură plată la final de an, a precizat Teodorovici. Astfel, cetăţenii care au realizat venituri din activităţi independente vor depune o singură dată declaraţia şi vor face o singură plată la final de an. De asemenea, toţi contribuabilii vor fi asiguraţi medical, ,,toţi contribuabilii sunt asiguraţi medical, pentru că se şi află în cele 90 de zile legale din punct de vedere medical, între ultima plată şi data când trebuie să facă următoarea plată”.
,,Vom avea actul normativ care va spune foarte clar ce trebuie să facă fiecare contribuabil: o declaraţie şi o plată unică în timpul unui an. În primul rând, nu se va merge pe realizat, ci se va merge pe o sumă estimată de cel care este vizat. Cei care au depus (Formularul 600 - n. r.) nu trebuie să o mai facă. Sunt vreo 38.000 de depuneri la ghişeu sau electronic de Formulare 600 pe vechea legislaţie, dacă nu mă înşel. Aceşti oameni nu trebuie să mai depună aceste formulare. Doar dacă ei consideră că sumele din aceste formulare sunt la fel cu estimările pe care vor să le facă pentru acest an... Dacă vor să facă o estimare sub aceste sume, atunci pot să o facă. Deci, are un formular în care depune estimarea şi are o plată pe final de an. Să uităm cu toţii de logica de până acum. Este vorba despre un singur formular de depunere a acelei estimări şi o singură plată, moment la care, dacă sunt variaţii faţă de cea estimată iniţial, se face în mod automat şi reglarea, şi plata atunci. Va fi, aşadar, un singur formular şi o singură plată la final de an şi nu mai depun cei care au depus. Se merge pe estimare. Vor fi foarte multe lucruri normale, de bun simţ în noua abordare", a mai declarat Eugen Teodorovici.

Modificări ale Codului Fiscal

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.
Principalele modificări prevăzute de Codul Fiscal privind tipurile de impozite sunt:

•         asigurări sociale obligatorii;
•         impozit pe venitul persoanei fizice;
•         impozit pe venitul microîntreprinderii;
•         impozit pe profit;
•         taxa pe valoarea adăugată;
•         impozite şi taxe locale;
•         accize.
      
Un nou şef la ANAF

În ceea ce priveşte numirea unei noi conduceri a  Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), ministrul Teodorovici a declarat, pentru acelaşi post de televiziune, că instituţia va avea în curând un nou şef.
,,Este o discuţie privind schimbarea şefului ANAF. Sunt încă discuţiile în derulare. Până când nu va apărea în Monitorul Oficial decizia de numire din partea primului ministru a persoanei care va ocupă funcţia de şef de la Fisc, nu are rost să facem speculaţii. Indiferent cine vine în această poziţie, va trebui să aibă un contract clar de performanţă, va avea nişte indicatori clari de performanţă şi, dacă nu răspunde, dacă nu îndeplineşte aceşti indicatori... acea persoană... În următoarele zile se va lua o decizie”, a spus Teodorovici într-o emisiune TV.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.