Vasile Cîtea, deputat PSD: Autostrada A8 trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul României

Autostrada A8, numită, mai nou, Autostrada Unirii, rămâne o restanţă a autorităţilor guvernamentale de până acum pentru cele 8 judeţe ale Moldovei, indiferent de formaţiunea politică ce s-a aflat la conducerea “Palatului Victoria”.

    Este vorba, în speţă, de crearea unei lucrări de infrastructură strategică care să lege regiunea Moldovei de Transilvania şi de aici, de graniţa de vest a ţării.
    Această autostradă a fost cerută insistent şi de reprezentanţii Uniunii Europene, făcând parte din reţeaua TEN–T, respectiv Coridorul IX Pan European, în sensul în care ţările membre au fost somate, de nenumărate ori, să definitiveze lucrările de infrastructură rutieră de pe capetele de reţele TEN-T. Lucrarea este esenţială atât pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare între diversele regiuni ale ţării, dar şi poarta de integrare europeană a Republicii Moldova.
    Evident, în urma contractului de consultanţă cu BEI a reieşit faptul că realizarea acestei autostrăzi este fezabilă până în limita sumei de 9 miliarde de euro, având o lungime totală de 311 km., structurată pe următoarele segmente:
    -Târgu Mureş-Ditrău cu o lungime totală 92 de km. şi cu un cost estimat de 2,12 miliarde de euro;
    -Ditrău-Târgu Neamţ cu o lungime totală de 118 km. şi cu un cost estimat de 4,24 miliarde de euro;
    -Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni cu o lungime totală de 101 km. şi un cost total estimat de 2,52 miliarde de euro, aici intrând şi deviaţia de 25 de km. ce trebuie făcută ca urmare a amplasării diferite a Podului de la Ungheni.
    Autostrada A8 trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul României, a concluzionat acesta.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.