Reconstrucţia Irakului - tema dezbaterilor unei conferinţe internaţionale organizate în Kuweit

Maria Capitaine


Ministrul irakian al Reconstrucţiei, Salman al-Joumeili, estimează pagubele provocate de războiul împotriva jihadiştilor Daech la circa 88 miliarde de dolari. Un sfert din aceste fonduri ar trebui deblocate de urgenţă, în special pentru reconstruirea de şcoli, spitale, autostrăzi, reţele electrice, precum şi a 188.000 de locuinţe, după ce apropape 3 milioane de irakieni au fost nevoiţi să-şi părăsească domiciliile în perioada  conflictului cu forţele Daech.
 
Aşa cum se ştie, în urmă cu două luni lua sfârşit ocupaţia  jihadiştilor. Începând din 2014, până la sfârşitul anului trecut, grupul Statul Islamic a controlat practic o treime din ţară. O ţară deja răvăşită de diverse războaie începând din anii '80  şi supusă unui lung şi sever embargo sub Saddam Hussein. Irakul nu dispune însă de fondurile imense necesare reconstrucţiei ţării. Cheltuielile pentru eliberarea unei bune părţi a ţării de sub ocupaţia jihadistă, iar apoi preţurile scăzute la petrol nu permit suportarea din surse irakiene a refacerii ţării. La conferinţa din Kuweit, oficialii irakieni au venit cu nu mai puţin de 157 de proiecte pentru care solicită asistenţă financiară internaţională. Printre acestea figurează reconstrucţia a 26.000 de locuinţe, investiţii în agricultură şi în industria petrochimică. Sunt de reconstruit şi două importante legături feroviare: Bagdad-Basra şi Bagdad-Mosul, precum şi un metrou în capitala irakiană.
 
Obstacole politice
 
Abia miercuri, la încheierea conferinţei din Kuweit, la care sunt prezenţi mari creditori de fonduri internaţionale - Banca Mondială, Uniunea Europeană, ONU ş.a - se va vedea "cine va băga mâna în buzunar" pentru sprijinirea reconstrucţiei Irakului şi, mai ales, cu ce sume vor veni eventualii contributori. Un exerciţiu dificil, spun observatori apropiaţi dosarului, nu doar pentru că cea mai mare parte a ţărilor interesate în reconstrucţia celui de-al treilea mare exportator de petrol mondial sunt supuse unor constrângeri bugetare, cât mai ales din cauza unor importante obstacole politice. "Irakul nu dispune încă de un guvern acceptat de toate facţiunile societăţii irakiene sau de către toţi actorii regiunii", subliniază Christian Koch, directorul  Gulf Research Center. Astfel, Arabia Saudită va ezita să injecteze sume importante înainte de a se asigura că influenţa Iranului în Irak nu este  jugulată, înainte ca miliţiile şiite să fie integrate în forţele guvernamentale şi înainte ca minoritatea sunită să fie bine reprezentată în instituţiile statului. Şi Statele Unite, spun surse informate irakiene, par a fi reticente faţă de ceea ce  consideră a fi vorba de "naţional building". Astfel, reconstrucţia Irakului se dovedeşte a fi de fapt ostatică a rivalităţii regionale între Riyad şi Teheran. Christian Koch afirmă, de asemenea, că există scepticism în privinţa impactului ajutorului internaţional câtă vreme în Irak nu va există un guvern  general recunoscut ce se aşteaptă să fie creat abia după alegerile generale programate pentru 12 mai,un guvern angajat în operarea  unor reforme absolut indispensabile  redinamizării economiei irakiene.
 
În lipsa finanţărilor, apare riscul reapariţiei extremismului
 
În aşteptarea fondurilor internaţionale, situaţia din ţară continuă să fie extrem de dificilă. Contactaţi de Radio Fance Internationale (RFI), locuitorii din Mosul afirmă că la 7 luni de la eliberarea de sub ocupaţia jihadistă, nimic nu s-a făcut încă în acest important oraş. "Mai găsim cadavre în ruinele oraşului vechi. Mare parte din podurile care leagă cele două maluri ale localităţii, distruse parţial sau total, nu au fost reconstruite. Autorităţile locale stau însă cu braţele încrucişate", regretă un locuitor din Mosul citat de RFI. Trimisul special al ziarului "Le Monde" constată şi el că "sentimentul că au fost abandonaţi de autorităţile corupte, predomină în rândul locuitorilor". Comunitatea internaţională trebuie să ajute populaţia locală care suferă, trebuie să creeze locuri de muncă şi să reconstruiască. Dacă nu o face, Statul Islamic şi al-Qaida vor profita de disperarea localnicilor pentru a recruta din nou", a avertizat un general irakian citat de "Le Monde".

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.