Renault: criză managerială în ajunul unui Consiliu de administraţie crucial pentru viitorul acestui constructor de automobile

Maria Capitaine

 

Carlos Ghosn trebuie să rezolve mai multe probleme manageriale pentru perenizarea alianţei cu japonezii Nissan şi Mitsubishi. În mod surprinzător, Thierry Desmarest a demisionat din funcţia de administrator independent al Consiliului de administraţie al Renault. Este o plecare ce are loc, întâmplător sau nu, cu doar câteva zile înaintea Consiliului de administraţie al constructorului de automobile de la care se aşteaptă reformarea conducerii. Tot întâmplător sau nu, cu câteva zile în urmă a demisionat şi germanul Stefan Mueller, directorul pentru Performanţă în Renault, unul din foştii favoriţi la postul de numărul 2 al companiei, în concurenţă cu francezul Thierry Bolloré, director pentru Competitivitate, preferat de statul francez acţionar la Renault (15% din capital). 
 
Pentru moment, nu este cunoscută formula definitivă de guvernare a Renault. Sunt multe semne de întrebare, îndeosebi cel privind numirea numărului 2 al companiei, succesorul în perspectivă al lui Ghosn şi, concret, cel privind domeniile operaţionale la care acesta va renunţa, păstrând totuşi postul de preşedinte al Consiliului de administraţie. O problemă în suspensie vizând reformarea guvernării Renault este cine va fi propulsat succesor al lui Ghosn la conducerea Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi. Carlos Ghosn şi Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, au discutat îndelung pe această temă la sfârşitul săptămânii trecute. Statul francez doreşte, de asemenea, o "foaie de parcurs" mai precisă şi mai ambiţioasă pentru integrarea diferiţilor participanţi la această alianţă. Este realmente o chestiune spinoasă ce implică aspecte strategice şi politice contradictorii. Statul francez doreşte ca Renault să preia controlul asupra alianţei, în timp ce Tokio doreşte reechilibrarea managerială în favoarea sa, în funcţie de talia lor economică în cadrul alianţei. Carlos Ghosn face eforturi pentru a convinge că viitorul grupului Renault nu stă în fuziune, ci în consolidarea alianţei, singura soluţie capabilă să păstreze identitatea mărcilor şi independenţa fiecărei entităţi. Carlos Ghosn aduce şi argumentul că multe fuziuni au eşuat în industria de automobile din cauza şocurilor culturale insurmontabile. Aşa se explică de ce el susţine mai degrabă parteneriatele industriale (în domenii cum ar fi achiziţiile, platforme comune, sectoarele de cercetare şi dezvoltare ş.a), pentru a împiedica dezmembrarea, falimentul alianţei. Se impune, spun unii acţionari, o reformă profundă în ceea ce priveşte guvernarea alianţei. Mandatul lui Carlos Ghosn la conducerea Renault expiră la viitoarea adunare generală a acţionarilor (din 15 iunie) şi reformarea guvernării Renault nu trebuie să întârzie.
 
Soluţia previzibilă la Consiliul de administraţie de joi, 15 februarie
 
Carlos Ghosn (64 de ani) va candida pentru un nou mandat de director general al Renault, având sprijinul statului francez. "Noi, statul, vom vota în favoarea unei rezoluţii de reconfirmare a lui Carlos Ghosn în calitate de PDG al Renault", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor. Statul francez, care deţine 15,1% din capitalul companiei şi 21,93% din drepturile de vot, a cerut conducerii grupului două lucruri: să desemneze încă de joi succesorul lui Carlos Ghosn, când mandatul acestuia va înceta, şi să consolideze alianţa Renault-Nissan.
 
Pregătirea viitorului
 
Carlos Ghosn îl va desemna joi drept persoana numărul 2 în companie şi posibil succesor al său pe Thierry Bolloré (54 de ani), actual director pentru Competitivitate. Este o soluţie ce convine şi Ministerului Economiei care, de asemenea, solicită cât mai rapid posibil "foaia de parcurs" pentru consolidarea alianţei Reanult-Nissan, având drept obiectiv o mai bună integrare a celor două întreprinderi. Foaia de parcurs a viitorului alianţei amintite nu este încă finisată. Se lucrează în continuare, împreună cu Carlos Ghosn, dat fiind că, deocamdată, nu există toate elementele care convin celei mai bune integrări Renault-Nissan.
 
 
 
 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.