Megascandal de corupție la Atena. Sunt implicați gigantul farmaceutic Novartis și zece foști miniștri și premieri eleni

Maria Capitaine

 

La solicitarea premierului Alexis Tsipras, o anchetă parlamentară urmează a fi declanșată privind mita pe care grupul farmaceutic elveţian Novartis ar fi dat-o unor oficiali greci (foști miniștri și foști prim-miniștri). Paguba financiară provocată statului elen se ridică, potrivit unei prime evaluări, la peste 3 miliarde de euro.Premierul elen Alexis Tsipras a declanșat o procedură parlamentară vizând anchetarea unor eventuale responsabilități penale a zece foști miniștri și premieri eleni - de dreapta sau de stânga - implicați în afaceri de corupție în relațiile cu firma Novartis. La premierul Tsipras au ajuns informații potrivit cărora foști oficiali eleni au primit din partea Novartis cadouri contra acceptării de contracte care au privat încasările publice de o sumă evaluată la circa 3 miliarde de euro. Grecia, a avertizat Alexis Tsipras, "va face uz de toate mijloacele legale de care dispune" pentru "a recupera banii de care Novartis a privat statul grec", recurgând la o presupusă umflare, în perioada 2006-2015, a tarifelor. Acest anunț al premierului Tsipras pune în mișcare mecanismul prevăzut de Constituția elenă împotriva membrilor sau a foștilor membri ai guvernului pentru fapte grave, provocatoare de daune, comise în exercițiul funcțiunii. Doi foști premieri, între care conservatorul Antonis Samaras, înlocuit în 2015 de Tsipras, opt foști miniștri, între care comisarul european pentru chestiunile privind migrația, Dimitris Avramopoulos (fost ministru grec al Sănătății), și guvernatorul Băncii centrale elene, Yannis Stournaras, sunt vizați în această procedură.

O comisie parlamentară urmează a fi constituită

Ancheta va fi încredințată unei comisii parlamentare de instrucție, a cărei instituire va face obiectul unui vot și va avea misiunea să determine dacă există indicii de culpabilitate care să justifice punerea sub acuzare pentru vina de a fi primit mită din partea Novartis. Dezvăluite săptămâna trecută, numele responsabililor politici din opoziție au fost citate într-o anchetă antamată în 2006 de către Parchetul elen pentru anticorupție în urma dezvăluirilor făcute de poliția federală americană FBI privind cazuri de concurență neloială practicate de Novartis în Grecia. Practicile presupuse a fi ilegale utilizate de grupul farmaceutic Novartis ar fi costat doar statul grec în jur de 3 miliarde de euro. Ancheta implică de asemenea responsabili din afara vieții politice elene, în special înalți funcționari și medici, inclusiv fostul vice-președinte al Novartis-Grecia, Constantinos Frouzis, prezentat în dosarul de instrucție drept omul-cheie al sistemului plasării mitei la oficialii eleni cu putere de decizie.

Proteste ale oficialilor eleni acuzați de Tsipras

Cea mai mare parte a oficialilor eleni vizați au protestat, denunțând "o manipulare" și o nouă "defăimare" din partea lui Alexis Tsipras, amenințându-l cu acțiuni în justiție. Nici Tsipras nu a lăsat reacțiile respective fără răspuns, respingând acuzația de "revanşism politic" și acuzând derularea "unei operațiuni de intimidare a martorilor și a justiției". Alexis Tsipras a subliniat că guvernul său dorește "să facă lumină" în acest scandal, deplorând "îmbogățirea și delapidarea banului public" ce a continuat chiar în perioada durerosului regim de austeritate impus Greciei începând din 2010.

Novartis cooperează

Într-un comunicat, filiala greacă a gigantului farmaceutic Novartis afirmă că ceea ce a apărut în public privind grupul farmaceutic elvețian "include inexactități, speculații și confruntări politice". Se reamintește că, de 14 luni, Novartis cooperează cu autoritățile elene și americane, derulând inclusiv o anchetă internă pentru a se face lumină în acest scandal. Surse americane informează că, la finele anului 2016, grupul Novartis a fost amendat în Statele Unite cu 390 milioane de dolari, iar în 2017a plătit 25 milioane de dolari în cadrul unei afaceri de corupție ce implică filiala chineză a grupului farmaceutic elvețian.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 14 Februarie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.