Theresa May face responsabilă Moscova de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și dă ultimatum Rusiei pentru a da explicații

Maria CapitainePrimul ministru britanic, Theresa May, a afirmat luni seară în Parlament că "este foarte probabil" ca Rusia să fie răspunzătoare de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. A fost, de fapt, "un atac fără discernământ împotriva Regatului Unit", a susținut dna May și a dat Moscovei un termen până marți seară pentru a furniza explicații. Dacă răspunsul dat de Moscova nu va fi considerat "credibil", Londra va anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei.
 
Kremlinul a răspuns pe un ton ironic, cu aprecierea că dna May a oferit "un număr de circ" și a lansat "o provocare".
 
Theresa May a explicat în fața deputaților britanici că fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți cu un "agent inervant de grad militar" denumit Novichok, o substanță neurotoxică pe care Rusia a fabricat-o în trecut și dispune în continuare de capacitatea de a o produce. Ceea ce poate duce la supoziția că fie statul rus este direct răspunzător de otrăvirea lui Skripal, fie a permis altora să-și procure agentul neurotoxic utilizat la atacul din localitatea Salisbury împotriva acestuia și a fiicei sale. Oricare ar fi scenariul, a subliniat Theresa May, Regatul Unit nu va tolera ca astfel de acte pe care le califică drept "odioase și iresponsabile" să fie comise pe teritoriul britanic. În consecință, guvernul britanic a cerut ambasadorului rus la Londra ca până marți seară să furnizeze un raport complet asupra programului Novichok. Și dacă răspunsul dat de Moscova nu va fi considerat "credibil", vor fi anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei. Nu, însă, înainte de miercuri, până când Londra obține susținerea aliaților, în special a celor din NATO.
 
Reacția Moscovei: "Un număr de circ"
 
Theresa May a reamintit că otrăvirea fostului agent rus se înscrie "într-un context bine stabilit, de agresiune comisă de statul rus", în cadrul căruia a menționat conflictul din Dombas, "anexarea ilegală a Crimeei, repetatele violări ale spațiului aerian al mai multor țări europene, campaniile de spionaj cibernetic sau "atacul barbar" împotriva lui Alexander Litvinenko, fost agent secret rus otrăvit cu Polonium-200 și mort la Londra în 2006.
Rusia a respins de îndată, tot luni seară, acuzațiile dnei May. "A fost un număr de circ în fața Parlamentului britanic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a MInisterului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agențiile ruse de presă. Discursul dnei May în fața deputaților britanici, a spus Zaharova, constituie "o nouă campanie politică fondată pe provocări".
Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Martie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.