Confruntarea între Statele Unite și Europa pe tema taxelor vamale la oțel și aluminiu alarmează comunitatea internațională, inclusiv OMC

Maria Capitaine

 

 
Primele discuții de sâmbătă, între Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și reprezentantul american Robert Lighthizer, au rămas fără rezultate
 
Cecilia Malmstrom a subliniat (fără a menționa explicit Statele Unite) că protecționismul "este utilizat ca o armă pentru a ne intimida și a ne amenință"..."dar nouă nu ne este teamă și ne vom apăra interesele economice".
 
Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei: Franța nu dorește să intre într-un război comercial cu Statele Unite, dar își va apăra propriile interese economice, uzinele sale, industria și locurile sale de muncă. Cheamă europenii la unitate în poziția față de măsurile americane.
 
Dacă Statele Unite impun tarifele vamale anunțate de Donald Trump la oțel și aluminiu, a declarat Zhong Shan, ministrul chinez al Comerțului, industria siderurgică chineză cere guvernului să răspundă luând măsuri privind cărbunele american, sector central în politica lui Trump.
 
Controversa declanșată de măsurile protecționiste ale lui Donald Trump privind importurile de oțel și aluminiu neliniștește deja Organizația Mondială pentru Comerț (OMC). "Știm când și cum acest conflict începe, dar nu știm când și cum se termină", a declarat îngrijorat Roberto Azevedo, directorul general al OMC. În opinia sa, o escaladare a "represaliilor reciproce" în materie de comerț va fi apoi dificil a o calma. Azevedo a declarat că, până acum, OMC nu a primit nicio plângere, dar îngrijorarea sa intervine văzând că Europa, supusă presiunilor Washingtonului, ridică tonul și se declară gata să se apere. Într-un mesaj electronic, Donald Trump a anunțat că secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a avut misiunea de a discuta cu reprezentanții europeni posibilitatea "eliminării importantelor bariere vamale europene împotriva produselor Statelor Unite".
 
"Nu ne este frică"
 
La Bruxelles, Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a subliniat (fără a menționa explicit Statele Unite) că protecționismul "este utilizat ca o armă pentru a ne intimida și a ne amenința"..."dar nouă nu ne este teamă și ne vom apăra împotriva celor care ne intimidează". În Europa sunt auzite și alte voci similare celei a dnei Malmstrom în ceea ce privește noile taxe vamale americane la oțel și aluminiu.
 
"Ne vom apăra interesele economice"
 
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, prezent luni seară la Bruxelles, la o reuniune a EUROFER (Asociația producătorilor europeni de oțel), a avertizat că, deși Franța nu dorește să intre într-un război comercial cu Statele Unite, ea "își va apăra propriile interese economice, uzinele sale, industria și locurile sale de muncă". "Americanii", a mai spus Le Maire, "sunt prietenii noștri, dar noi trebuie să acționăm uniți". La rândul său, noul ministru spaniol al Economiei, Roman Escolado, a subliniat că "Statele Unite și UE nu pot, în niciun caz, să intre într-o escaladă comercială". Toate aceste reacții "viguroase" din partea europenilor intervin ca urmare a insuccesului înregistrat la primele discuții - de sâmbătă - de la Bruxelles, între reprezentanta Comisiei Europene și emisarul american (ministrul Comerțului), în prezența ministrului japonez al Economiei.
 
China: Taxele americane la oțelul importat duc la dezastrul economiei mondiale
 
Dacă Statele Unite impun tarifele vamale anunțate de Donald Trump la oțel și aluminiu, a declarat Zhong Shan, ministrul chinez al Comerțului, industria siderurgică chineză cere guvernului să răspundă luând măsuri privind cărbunele american, sector central în politica lui Trump. "Într-un război comercial", a subliniat ministrul chinez al Comerțului, "nu există învingători", avertizând că și China ar putea mări taxele vamale la cărbunele american. "Un război comercial cu Statele Unite, a adăugat ministrul chinez citat, ar avea consecințe dezastruoase asupra economiei mondiale", precizând că China nu intenționează să inițieze un astfel de război și va continua să discute cu Statele Unite. 
 
Și Coreea de Sud ripostează
 
Coreea de Sud "va utiliza toate mijloacele posibile" pentru a răspunde taxelor vamale impuse de Statele Unite la importurile de oțel și aluminiu, a anunțat ministrul sud-coreean de Finanțe, Kim Dong-yeon."Vom face cunoscută cu claritate poziţia noastră", a adăugat el, fără a preciza deocamdată acțiunile avute în vedere. A avertizat însă că guvernul sud-coreean va lua o decizie dacă aderă sau nu la Parteneriatul transpacific global și progresist (CPTPP) semnat joia trecută de 11 țări, fără Statele Unite. Acest nou acord are, între obiectivele sale, eliminarea taxelor vamale la produsele industriale și agricole între țările membre: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.
 
 
 
 
 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Martie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.