Luni, in a 23-a zi a ofensivei devastatoare in enclava Ghouta orientala, baia de sange a continuat. Numarul civililor morti a ajuns la 1 162 intre care 241 copii.

Maria Capitaine

La doua saptamani de la votul in Consiliul de Securitate al ONU in favoarea unei rezolutii  privind incetarea focului in Siria, Natiunile Unite constata esecul aplicarii in teren a angajamentelor luate si considera Moscova, aliata Damascului,  totalmente responsabila de aceasta situatie. In cadul unei reuniuni,luni, a Consiliului de Securitate, Statele Unite au anuntat ca au redactat un nou proiect de rezolutie prin care se cere incetarea imediata a focului la Damasc si regiunea invecinata Ghouta. In caz de inactiune, Washingtonul ameninta cu noi lovituri aeriene.
Statele Unite, relateaza din New York corespondentul RFI, nu au precizat cand va fi supusa  la vot noua rezolutie, dar diplomatii au retinut amenintarile  abia voalate  venite din partea Administratiei americane. In lipsa unui acord al Consiliului de Securitate privind incetarea imediata a focului - care sa fie respectat - Washingtonul se declara gata de a trece la actiune, lansand atacuri aeriene asa cum a procedat in urma cu un an, dupa atacul chimic al trupelor lui Assad la Khan Sheikhoun, soldat cu aproape 100 de morti. Reuniunea de luni a Consiliului de Securitate a prilejuit un viu schimb de atacuri verbale, diplomatii occidentali acuzand Rusia ca a jucat un rol dublu votand in favoarea  unei incetari a focului, dar continuand operatiuni sangeroase in Ghouta orientala. "Rusia poate  determina aceasta baie de sange", a declarat ambasadorul Frantei, François Delattre, reamintind ca,"avand in vedere influenta sa asupra regimului de la Damasc, tinand cont de asemenea de participarea sa la operatiuni, dispune de capacitatea de a convinge Damascul, cu toate presiunile necesare, sa optreasca aceasta ofensiva terestra si aeriana".
 Ambasadorul Rusiei a reprosat faptul ca sunt facute "reprosuri fara sfarsit la adresa tarii sale", in discursuri ce "nu sunt animate de o reala procupare umanitara". Moscova, a spus el, a intreprins totusi actiuni concrete vizand protejarea convoaielor umanitare.
Apel ferm "disperat" lansat de Antonio Guterres
 "1 000 de civili continua sa astepte evacuarea pentru a primi ingrijiri medicale urgente, 400 000  de persoane au nevoie imediata de hrana si medicamente, a declarat plin de revolta Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Rezolutia 2401 cerea accesul sigur, fara obstacole, pentru 30 de zile, al ajutoarelor umanitare. Cu toate acestea,dupa acel vot, bombardamentele asupra enclavei Ghouta s-au intensificat. Asediul, a reamintit Guterres,nu a fost ridicat si nici o persoana ranita nu a fost evacuata...Siria sangereaza din interior", a conchis plin de disperare   Secretarul general al ONU, reamintind ca acest conflict din Siria a intrat in al 8-lea an, soldat -potrivit ultimului bilant- cu 350 000 de morti.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Martie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.