Statistica a ajuns sub conducere politica

Mădălin Iulian Mihai

Guvernul a hotarat, joi, ca Insitutul National de Statistica sa treaca in subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, masura ce era deja aprobata prin OUG de la inceputul anului 2017. Pana acum, INS, se afla in subordinea guvernului dar era coordonata doar de secretarul general al Guvernului, fara ca prim-ministrul sa fie implicat in coordonarea acestei institutii.

 

”Având în vedere O.U.G nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică articolul 1 din O.U.G nr. 40/2016, se impune modificarea art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, în sensul că Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

 

Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a precizar joi, dupa sedinta Executivului, ca modificarile HG referitoare la INS nu vizeaza trecerea institutului in subordinea premierului, acest lucru fiind deja prevazut, ci amortizarea ligislatiei si actualozarea cartii funciare.

 

Aş face o corectură - nu putem spune că trece în subordinea premierului. În legislaţie Institutul Naţional de Statistică era în coordonarea premierului şi înainte. Ce se întâmplat prin această modificare? Sunt două aspecte. În primul rând este vorba despre o armonizare legislativă, adică se pune în acord hotărârea de guvern privitoare la INS cu OUG 1/2017. În al doilea rând, este vorba despre o actualizare a cărţii funciare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

 

Legea veche: „Art. 1. - (1) Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România.”

 

 Legea noua: „(1) Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România.”

 

Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL, o critica dur pe Viorica Dancila

 

Raluca Turcan acuza ca premierul si-a subordonat Institutul National de Statistica si ca in urma acestei decizii, Viorica Dancila ar trebui sa demisioneze.

 

"Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical. O asemenea decizie a prim-ministrului ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului. Atât ne mai lipsea ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!", a afirmat Raluca Turcan într-o postare Facebook, scrie Mediafax.

Mirce Cosea: Asa ceva nu este posibil, este un lucru foarte, foarte grav

„Asa ceva nu este posibil, este un lucru foarte, foarte grav. Momentul in care statistica, un element de valoare obiectiva si independenta al economiei este trecut in subordinea Guvernului, este imposibil sa nu existe o suspiciune in legatura cu corectitudinea datelor statistice. Este imposibil sa nu existe o suspiciune in legatura cu influenta politica pe care Guvernul o va avea asupra statisticii. Din punctul meu de vedere, aceasta masura pregateste rezolvarea unei situatii disperate in care se afla Guvernul, pentru ca rezultatele economice sunt extrem de proaste. Ne asteptam la o situatie care se va inrautati si mai mult in viitor si exista aceasta suspiciune conform careia Guvernul intentioneaza sa „cosmetizeze” anumite date statistice, nu neaprat printr-o operatione de malpraxis, ci folosind metode, metodologii care aduc in evidenta o imbunatatire a rezultatelor statistice, in asa fel in cat Guvernul sa se poata lauda cu rezultate care nu exista in economia reala. Este o pregatire a unei mari mistificari pe care Guvernul o pregateste in legatura cu rezultatul activitatii sale.", a declarat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Aprilie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.