Deși este decis să lovească regimul Assad, Occidentul menține încă imprecis calendarul unor eventuale operațiuni

Maria Capitaine

 

Washingtonul, Londra și Parisul rămân pe poziția de a riposta la utilizarea gazelor toxice de către trupele lui Assad, dar este încă neclar când vor trece la acțiuni concrete. «Poate în curând, sau poate nu atât de curând»- scria joi pe un tweet Donald Trump, menționând viitoarele ținte militare ale regimului sirian. Unii comentatori occidentali văd în cuvintele lui Trump fie semnalul unei temporizări, fie intenția de a provoca o oarecare confuzie după ce «recomandase» rușilor, protectorii spațiului aerian sirian, «să se pregătească, întrucât vin rachetele inteligente».

Washingtonul, Parisul și Londra se găsesc acum în situația în care cu greu mai pot da înapoi fără a-și afecta credibilitatea. Există totuși o ieșire: așteptarea rezultatelor misiunilor de inspecție la Douma. Suedia a prezentat joi, înaintea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, un proiect de rezoluție ce prevede trimiterea în Siria a unei misiuni ONU.

Aceeași tonalitate s-a auzit de la Paris, unde președintele Macron a anunțat că Franța urmează să ia decizii «în timp util» privind acţiuni împotriva regimului Assad, cu sublinierea că Franța dispune de «dovezi» privind utilizarea armelor chimice în localitatea Douma (48 de morți și 600 de răniți). Emmanuel Macron afirma joi, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune TF1, că, date fiind «dovezile» de care dispune, Franța este gata să acționeze pentru «a împiedica regimul Assad să creadă că îi este permis totul», precum și pentru «a-i fi luate acestuia mijloacele de atac chimic», fără a avea în vedere o escaladare a conflictului. În ultimele zile, Emmanuel Macron a purtat trei convorbiri telefonice cu Donald Trump, iar în cursul zilei de joi cu alți lideri europeni.

Theresa May, premierul britanic, în opinia căreia «toate indiciile» demonstrează responsabilitatea regimului de la Damasc în atacul chimic de sâmbătă de la Douma, consideră că aceste fapte «nu pot rămâne fără răspuns». Surse informate londoneze spun că, în urma reuniunii de joi după-amiază a Consiliului britanic al apărării, este probabilă o decizie de asociere la o acțiune a Washingtonului, împreună cu Parisul. Sursele respective semnalează însă și o oarecare reticență la Londra, unde David Davis, ministrul pentru negocierea Brexit, a recunoscut că «circumstanțele foarte delicate» trebuie să determine guvernul britanic să ia o decizie, însă «foarte prudentă și ponderată». O eventuală operațiune militară occidentală, este de părere David Davis, trebuie să constea în lansarea de rachete de la bordul navelor, submarinelor și avioanelor către bazele militare siriene, fără a lovi soldații ruși de pe teritoriul sirian.

Angela Merkel a declarat că, la ora actuală, este evident că arsenalul chimic al Damascului nu este totalmente distrus. Berlinul nu intenționează însă să participe la operațiuni contra regimului Assad din cauza interdicțiilor Constituției germane, dar dorește să fie consultat înaintea oricărei intervenții militare a aliaților.

Cât privește Moscova, protectoarea regimului sirian, care dezminte chiar existența atacului chimic de sâmbătă, a chemat Occidentul să «reflecteze cu atenție asupra consecințelor unei intervenții», reluînd avertismentele ambasadorului rus în Liban, potrivit căruia sistemele de apărare anti-rachete rusești S300 și S400 nu vor ezita să intercepteze rachetele occidentale.

Washingtonul, Parisul și Londra se găsesc acum în situația în care cu greu mai pot da înapoi fără a-și afecta credibilitatea. Există totuși o ieșire: așteptarea rezultatelor misiunilor de inspecție la Douma. Suedia a prezentat joi, înaintea unei reuniuni de urgență a Consilului de Securitate al ONU, un proiect de rezoluție ce prevede trimiterea în Siria a unei misiuni ONU care să retragă pentru totdeauna și total armele chimice din Siria. O misiune de inspecție a Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OAIC) ar urma, de asemenea, să fie trimisă sâmbătă la Douma.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Aprilie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.