Ce ascund cifrele date publicității de Rusia privind eficacitatea sistemului său de apărare din Siria

Maria Capitaine


Rusia, care afirmă că apărarea antiaeriană pe care a instalat-o în Siria  a interceptat sâmbătă 71  din cele 103 rachete occidentale lansate asupra unor obiective «chimice»  de lângă Damasc și alte localități, a fost contrazisă de Franța și de numeroși experți. O «intoxicare» care nu poate fi altfel explicată  decât, mai ales,  prin dorința Moscovei de a demonstra lumii eficienţa sistemelor sale anti-rachete și obținerea, astfel, a cât mai multe contracte la exportul acestor sisteme. 
 
După loviturile occidentale lansate sâmbătă  împotriva unor situri militare siriene, Rusia  nu a întârziat să facă publicitate eficienței sistemului său de apărare anti-rachete utilizat la Damasc.  Moscova a  ținut să anunțe că 71 din cele 103  rachete de croazieră lansate de SUA, Franța și Marea Britanie au fost interceptate de sitemul rus, ceea ce - a subliniat generalul Serghei Rudskoi - demonstrează «marea eficacitate a acestor sisteme și excelenta pregătire a personalului militar sirian format de specialiștii ruși». 

«Forțele aeriene siriene nu au intervenit»

Declarațiile lui Rudskoi au fost rapid contrazise de o multitudine de experți, plus Franța. «Toate rachetele lansate de Franța și, fără îndoială, de către aliații noștri, au atins țintele», a declarat presei șeful Statului Major al armatei franceze, generalul François Lecointre, subliniind că «eficacitatea  apărării sol-aer siriene a fost foarte slabă», fără însă să ofere imagini pentru a-și susține  afirmațiile. «Aviația siriană, a adăugat  generalul francez, nu a intervenit deloc și a rămas în special la bazele unde erau prezenți rușii, pentru a le asigura protecția». Și, pentru a pune și mai bine la punct lucrurile, generalul Lecointre a precizat  că, de fapt, nu a fost realizată  nicio interceptare a rachetelor  lansate prin diverse mijloace de către aliații occidentali…Atitudinea mijloacelor rusești  destinate protejării teritoriului sirian a fost una nici activă, nici pro-activă, una de simplă observare a ceea ce se petrece, vizând în special protejarea propriilor mijloace», a subliniat generalul francez. Este bine cunoscut faptul că apărarea aeriană siriană utilizează  de mai bine de 30 de ani material conceput de Rusia. S-125/Pechora, S-200 Angara,S-75 Dvina…acesta este arsenalul sirian de proveniență rusească.
Sistemele de rachete suprafață-aer S-200 au fost livrate pentru prima oară  Siriei de către fosta Uniune Sovietică, în ianuarie 1983, iar în noiembrie 2016, la circa un an de la intrarea Rusiei în conflictul sirian, ministrul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au reparat câteva sisteme siriene S-200, refăcându-le din nou operaționale. Chiar și cele mai noi sisteme de apărare anti-aeriană (S-300 și S-400) sunt amplasate în jurul instalațiilor rusești, îndeosebi în sudul țării, la Tartous, unde Rusia are o bază militară care-i oferă un acces strategic în Mediterana. 

Siria, vitrina armamentului «made in Russia»?

Siria a permis Rusiei să revină în prima linie a scenei geopolitice, spun analiști specializați în conflictul sirian, dar ea este  totodată «vitrina armamentului made in Russia », spune un bun cunoscător francez în sectorul militar, citat de «Challenges». De circa trei ani,spune el, Moscova se servește de conflictul sirian pentru a face publicitate și a arăta lumii întregi că materialul său militar este cel mai eficient, îndeosebi sistemul său anti-rachetă. O publicitate care se pare că a dat roade, în special la exportul sistemului S-400 de apărare anti-aeriană  cu rază lungă de operare.În ultimele luni, acest sistem, mai ieftin și mai puțin sofisticat decât cel american, THAAD,conceput de Lockheed Martin, a fost ales  de numeroase armate, inclusiv din țări aliate ale Statelor Unite, cum ar fi Arabia Saudită, care în 2017 a semnat un acord cu Moscova, sau Turcia, care a optatpentru același sistem rusesc. Și mai recent, în ianuarie, Qatarul a anunțat negocierea achiziționării sistemului rusesc S-400. În aceste condiții, sistemul american Thaad, lider pe piețele lumii, s-a trezit în ultimele luni cu un concurent puternic, S-400, pentru promovarea căruia  Moscova folosește inclusiv conflictul sirian. 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 16 Aprilie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.