Emmanuel Macron: «Franța nu a declarat război regimului lui Assad»

Maria Capitaine


Președintele Franței a recuzat - în interviul  televizat acordat duminică seară ziariștilor de la BFMTV și de la site-ul Mediapart - orice acuzație de ilegalitate a loviturilor lansate  de Statele Unite, Franța și Regatul Unit împotriva unor  ținte militare siriene angajate în producerea de arme chimice.
 
«Franța nu a declarat război regimului lui Bashar al-Assad», a  subliniat Emmanuel Macron în interviul său cu Jean-Jacques Bourdin şi Edwy Plenel de la respectiv RMC și Mediapart, și  difuzat de BFMTV. Șeful statului francez a respins orice acuzație  de ilegalitate  a acțiunii  SUA, Franței și Marii Britanii împotriva unor situri producătoare de arme chimice de către regimul sirian. Întrebat asupra posibilității de a se restabili pacea în condițiile în care se recurge la acțiuni războinice, Macron, pe un ton ofensiv, a contestat ideea  declanșării unui război. «Franța», a ținut să precizeze Macron, «nu a declarat război ci, simplu, a acționat pentru ca Dreptul internațional să nu fie literă moartă». El a ținut de asemenea să anunțe că, prin loviturile de sâmbătă, «capacitățile de producere a armelor chimice (ale lui Bashar al-Assad) au fost distruse». În context, domnia sa a precizat că «operațiunea a fost perfect condusă»... Trei situri de producție și tratare au fost vizate, unul dintre ele fiind distrus  de francezi. Franța, le-a mai spus Emmanuel Macron ziariștilor, în afara acțiunii militare, «este țara care a fost cea mai activă în ultimele luni în plan diplomatic» și a confirmat că nu a rupt dialogul cu susținătorii lui Bashar al-Assad. «Obiectivul meu», a spus el, «este să conving cel puțin Rusia și Turcia să vină la masa tratativelor. În acest scop, eu mă voi deplasa totuși la Sankt  Petersburg la finele lunii mai… Franța va discuta în încercarea de a convinge».
 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 16 Aprilie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.