Consiliul Investitorilor Străini a transmis Guvernului că Pilonul II este un instrument esențial de economisire pentru pensie

b1.ro

Consiliul Investitorilor Străini a transmis Guvernului că este îngrijorat de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate.

Astfel, Consiliul arată că sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii.

"În acest context considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active. Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară", transmite FIC, scrie Profit.ro.

Consiliul susține că reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului.

Totodată, FIC consideră că această contribuție a angajaților, la Pilonul II, nu trebuie să fie redusă, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6% pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător. 

Vă reamintim că, miercuri, Camera de Comerț Americană a transmis o atenționare similară și în care investitorii străini au interese legate de administrarea banilor.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 16 Mai 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.