O nouă generaţie de diplomaţi Lauder-Reut

Andreea Andrei

                              

La finalul celui de al 12-lea an de parteneriat educațional cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) - Institutul Diplomatic Român (IDR), Fundaţia Ronald S. Lauder România - Complexul Educațional Lauder-Reut au desfășurat luni, 11 iunie 2018, la Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe, ceremonia de absolvire a cursurilor de Diplomație și Afaceri Internaționale de către elevii liceului bilingv Lauder-Reut.

Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a președintelui Comunității Evreilor din București, ing. Paul Schwartz, a președintelui Fundației Ronald S. Lauder România, doamna Tova Ben Nun-Cherbis, precum și cu participarea a numeroși alți oficiali și membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, diplomaţi de carieră, membri ai Lauder-Reut Board of Trustees, elevi, părinți şi profesori.

Ministrul Teodor Meleșcanu s-a declarat onorat să le înmâneze personal diplomele de absolvire elevilor Lauder-Reut, viitorii ambasadori ai României în lume, în acest context aniversar prilejuit de dubla celebrare a anului 2018: Centenarul românesc și 70 de ani de la înființarea Statului Israel, încununați de relații diplomatice bilaterale neîntrerupte între cele două țări. De asemenea, acesta și-a exprimat aprecierile pentru inițiativa Complexului Lauder-Reut de a se adapta la cerințele societății actuale, inițiativă rezultată într-un parteneriat de 12 ani deja cu MAE şi IDR, prin care elevii Lauder-Reut beneficiază de studii de diplomație. 
,,Diplomația are nevoie de forțe proaspete, pregătite pentru confruntări complexe, potențialul și abilitățile pe care le aveți contribuie la promovarea României peste hotare, la întărirea valorilor democratice, a solidarității și toleranței”, a spus Meleşcanu. 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, i-a sfătuit pe elevi să fie diplomați în fiecare zi, prin ceea ce fac în calitate de indivizi, și i-a invitat să se alăture acțiunilor de voluntariat și internship deschise în cadrul ministerului pe care îl conduce, pentru a contribui la proiectul de preluare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019. 
,,Trebuie să vă amintiți că diplomația este arma păcii, o armă a inteligenței și un joc fair-play, care implică dezvoltarea de abilități speciale pentru a menține echilibrul fragil al coexistenței umane, într-o lume care este din ce în ce mai expusă tulburărilor interculturale și coliziunilor. Deci, chiar și astăzi, nu mai puțin decât în trecut, nu există niciun substitut al diplomației profesionale”, a transmis conducerii Complexului Educaţional Lauder-Reut ambasadorul Statului Israel, doamna Tamar Samash.
De asemenea, elevii și invitații au primit încurajări şi din partea domnului Paul Schwartz, președintele Comunității Evreilor din București, care i-a îndemnat să studieze și să muncească, cât mai mult, întrucât se deschid oportunități extraordinare în această conjunctură internațională actuală, pe care cu toții o dorim pașnică. 

La rândul său, președintele Complexului Educațional Lauder-Reut, doamna Tova Ben Nun-Cherbis, a adus mulțumiri și a transmis recunoștință profundă tuturor celor care cooperează an de an la desfășurarea cursului de diplomație (parteneri, profesori, elevi, apreciind implicarea și deschiderea autorităților). 
Trebuie spus că elevii Lauder-Reut au avut un an diplomatic plin de activități teoretice și practice, precum vizita la Parlamentul European de la Bruxelles, internship la ambasade, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Diplomatic Român în cadrul Conferinței Lauder de Diplomație și Afaceri Internaționale pentru învățământul liceal - „2Day Ambassador” (20-22 martie 2018), conferințele Model United Nations desfășurate în România și străinătate la Herzliyah, Maastricht, precum și cea de a 6-a ediție a Conferinței LauderMUN (8 - 11 iunie 2018). 

Elevii au primit certificatele de absolvire din partea ministrului Teodor Meleșcanu, fiind felicitați și încurajați de toți invitații, prezentând, la rândul lor, discursurile de mulțumire și apreciere.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Iunie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.