Începe Campionatul Mondial de fotbal: Brasil über alles?

Cristian Hăţiş (Money Buzz)

Astăzi începe a 21-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, Rusia 2018, cea mai mare competiție sportivă a planetei. Este pentru prima dată în istorie când gazda unui campionat mondial de fotbal este o țară din Europa de Est.

La turneul final vor participa 32 de echipe, inclusiv țara-gazdă, din cinci confederații afiliate FIFA.

Primul meci al CM Rusia 2018 are loc astăzi de la ora 18:00, ora României, pe Stadionul Lujniki din Moscova, între țara-gazdă, Rusia, și Arabia Saudită. Finala este programată în 15 iulie pe aceeași arenă.

Orașele și stadioanele-gazdă

Competiția se va desfășura în 11 orașe și 12 stadioane, respectiv Moscova: Stadionul Lujniki (capacitate: 81.000 locuri) și Otkrîtie Arena (capacitate: 42.000 locuri), Sankt Petersburg: Stadionul Krestovsky (capacitate: 69.501 locuri), Kaliningrad: Stadionul Kaliningrad (capacitate: 45.015 locuri), Kazan: Kazan Arena (capacitate: 45.105 locuri), Samara: Cosmos Arena (capacitate: 44.918 locuri), Saransk: Mordovia Arena (capacitate: 45.015 locuri), Nijni Novgorod: Stadionul Nijni Novgorod (capacitate: 44.899 locuri), Volgograd: Volgograd Arena (capacitate: 45.015 locuri), Rostov-pe-Don: Rostov Arena (capacitate: 43.702 locuri), Soci: Stadionul Olimpic Fișt (capacitate: 47.659 locuri), Ekaterinburg: Stadionul Central (capacitate: 44.130 locuri).

Zabivaka, mascota care radiază distracţie, farmec şi încredere

Mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal Rusia 2018 este un lup cu numele Zabivaka (cel care marchează, în limba rusă). Lupul va promova evenimentul, va distra mulţimile de pe stadioane și va deveni un ambasador pentru Rusia la nivel mondial.

Zabivaka a fost numit la capătul celui mai interesant proces de creaţie pentru o mascotă oficială din istoria Cupei Mondiale FIFA. Mai mult de un milion de ruşi şi-au exprimat voturile pe site-ul FIFA.com în timpul perioadei de votare de o lună, iar dezvăluirea numelor a fost făcută în timpul unui show live, pe principalul canal al televiziunii ruse.

Brazilia, favorită la casele de pariuri

Cu o cotă de 5.25, Brazilia este principala favorită la câștigarea turneului, fiind urmată de Germania, campioana din 2014, care are o cotă de 5,75 pentru a-și apăra trofeul.

Franța, Spania și Argentina sunt selecționatele cotate cu următoarele șanse la câștigarea cupei, cotele lor fiind între 7 și 8,5.

La polul opus, Panama și Arabia Saudită sunt văzute cu cele mai mici șanse de reușită, cu o cotă de 1.000.

Toate meciurile se văd la TVR

Toate cele 64 de partide de fotbal vor fi transmise în exclusivitate de televiziunea națională. 

TVR va dedica peste 400 sute de ore sportului rege, fie că este vorba despre transmisiuni în direct ale partidelor de fotbal sau despre studiouri de dezbatere conexe transmisiunilor directe, ştiri, rubrici sportive în emisiunile curente ale posturilor.

TVR și TVR HD vor difuza cele mai multe meciuri și cele mai multe ore de program dedicate CM 2018, iar TVR 2 va difuza opt meciuri din fazele finale ale grupelor (care se desfăşoară simultan cu partide transmise de TVR 1).

De asemenea, meciurile pot fi urmărite live online și pe platforma video tvrplus.ro.

Brazilia, cele mai multe trofee, Germania, cele mai multe medalii

În istoria Cupei Mondiale la Fotbal, care a debutat în 1930, Brazilia este echipa care a câștigat trofeul de cele mai multe ori, la cinci ediții ale competiției, ultima dată în 2002. Germania, ultima dată în 2014 și Italia (care nu s-a calificat la această ediție a Cupei Mondiale), ultima dată în 2006, au câștigat trofeul de patru ori, în timp ce Argentina, ultima dată în 1986 și Uruguay, ultima dată în 1950, au câștigat trofeul de câte două ori.

Într-un clasament al pozițiilor pe podium, Germania conduce detașat, cu 12 prezențe între primele trei echipe, fiind urmată de Brazilia, cu 9 prezențe în top 3, Italia 7 prezențe și Argentina, de cinci ori pe podium.

Brazilia este singura țară care a participat la toate edițiile mondialului de până acum, fiind urmată de Germania cu 19 prezențe, Italia - 18, Argentina - 17, Mexic și Franța, câte 16.

Cu ocazia acestei ediții, Panama și Islanda vor debuta la Cupa Mondială.

Trofeul Campionatului Mondial de Fotbal

Trofeul care se acordă țării câștigătoare a Campionatului Mondial de Fotbal este din aur. De la debutul competiției, două trofee distincte ca formă și denumire au reprezentat victoria: Trofeul Jules Rimet, din 1930 până în 1970, și Trofeul FIFA World Cup, din 1974 până în prezent.

Trofeul inițial, denumit Victory (Victorie), apoi redenumit în onoarea fostului președinte Jules Rimet, era fabricat din argint placat cu aur și o reprezenta pe Nike, zeița victoriei în mitologia greacă. 

În 1970, Brazilia a câștigat pentru a treia oară Campionatul Mondial și, implicit, a rămas în posesia trofeului determinând fabricarea unuia nou pentru înlocuire. La 13 ani după acest eveniment Trofeul Jules Rimet a fost furat și nu a mai fost recuperat. 

Trofeul FIFA World Cup a fost acordat prima dată în 1974. Este fabricat din aur de 18 carate și o bază din malachit, reprezentând stilizat două figurine umane care susțin globul pământesc. Deținătorul actual al trofeului este Germania.

Grupele

Grupa A: Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay
Grupa B: Portugalia, Spania, Maroc, Iran
Grupa C: Franța, Australia, Peru, Danemarca
Grupa D: Argentina, Islanda, Croația, Nigeria
Grupa E: Brazilia, Elveția, Costa Rica, Serbia
Grupa F: Germania, Mexic, Suedia, Coreea
Grupa G: Belgia, Panama, Tunisia, Anglia
Grupa H: Polonia, Senegal, Columbia, Japonia

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 14 Iunie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.