Prima declaraţie a președintelui Iohannis după revocarea lui Kovesi

Andreea Andrei | Editor CoordonatorPrezent miercuri, 11 iulie, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu a avut niciodată ca opțiune să nu respecte decizia Curții Constituționale, dar acest lucru nu înseamnă că și-a schimbat părerea despre activitatea DNA și a lui Kovesi, care „au făcut o treabă foarte bună”, potrivit Hotnews.
,,Cred că vă amintiți și-mi face plăcere să o spun cu voce tare: eu respect statul de drept, Constituția. Și nu o spun de slogan. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate. Eu îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept. E evident că primul om în stat respectă statul de drept, deciziile CCR. Niciun moment nu a fost pentru mine o opțiune să nu respect statul de drept, să nu respect Constituția. Vreau să fie foarte clar: dacă cineva se bucură că lupta anticorupție încetinește, nici vorbă. Trebuie să meargă înainte. DNA e un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA va merge mai departe”, a declarat Klaus Iohannis. 
De asemenea, șeful statului a declarat că lupta anticorupție va continua.
,,Acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea despre activitatea DNA și a dnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună. Voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție”, a mai spus șeful statului.
Privitor la relația cu NATO, președintele Iohannis a declarat că ,,summitul este foarte important pentru NATO și cu accente deosebite pentru România”.
,,Obiectivul principal este întărirea NATO, iar pentru noi este foarte importantă atenția pe care vrem să o dăm Mării Negre. Consolidarea defensivă a acestei zone va deveni principalul obiectiv. De asemenea, împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară. Nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie, iar alții doar beneficiază. România nu mai este de mult un simplu receptor de securitate. Noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Astea înseamnă că trebuie să ai forțe extrem de bine dotate. Dacă vă amintiți, prima acțiune pe care am făcut-o când am preluat mandatul a fost să adun toți reprezentanții instituțiilor și să propun ca 2% din PIB să fie alocat pentru apărare”, a mai spus președintele.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Iulie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.