„Identităţi culturale în regiunea Dunării. Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass media”

Anca Filoteanu

Pentru al cincilea an consecutiv, Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) organizează programul „Identităţi culturale în regiunea Dunării. Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass media”.
Manifestarea face parte din proiectul european “Cartea Albastră a Dunării” şi se va desfăşura ca o vizită de documentare și schimb de bune practici pentru jurnaliști și experți în patrimoniu din Regiunea Dunării.
Proiectul ține să valorifice patrimoniul cultural al minorităților naționale în contextul Anului european al patrimoniului cultural, totodată anul aniversar al Centenarului Marii Uniri.
Dacă până acum proiectul a vizat zone precum județele Tulcea, Mehedinți sau Bihor, de această dată vizita va fi organizată în Transilvania, în județele Brașov, Mureș, Sibiu, pe perioada 16-20 iulie 2018. 
Printre obiective se numără Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul de Istorie din Sighișoara, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească Emil Sigerus şi Muzeul Național Brukenthal din Sibiu precum şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului (muzeu în aer liber), Casa Memoriala Stephan Ludwig Roth, Muzeul Cetate Axente Sever, Muzeul Textil din Cisnădie.
Ca monumente istorice si de cult, se vor vizita bisericile din Sighișoara, bisericile fortificate din Prejmer și Hărman, de la Cisnădioara, din Viscri, Cloașterf, Criț şi Meșendorf, biserica armenească din Dumbrăveni, ca şi bisericile evanghelice din Cisnădie, din Mediaș, Cârța și Valea Viilor (monument UNESCO).
Vor avea de asemenea loc întâlniri cu reprezentanții minorităților naționale din Sibiu.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) funcţionează ca structură în subordinea Primului-ministru şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
In vederea aplicării de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei, DRI stimulează dialogul majoritate - minorităţi naţionale, cultivand valorile comune, combate discriminarea şi prejudecăţile, promovează diversitatea culturală, lingvisitică şi confesională prin proiecte şi programe privind păstrarea, promovarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Misiunea DRI este promovarea diversității etnoculturale și lingvistice, prevenirea și combaterea rasismului și xenofobiei, cultivarea valorilor comune și a dialogului intercultural, în scopul consolidării sistemului de protectie a minorităților naționale din România.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 12 Iulie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.