Statele Unite lansează oficial proiectul unei «Forțe armate spațiale»

Maria Capitaine

 

Vicepreședintele american Mike Pence a dezvăluit în fața militarilor de la Pentagon marile linii ale proiectului vizând crearea unei «Space Force». Ea va fi o nouă ramură a armatei americane al cărei rol - sublinia Donald Trump într-o declarație făcută în luna iunie - este să asigure dominația Statelor Unite în spațiul extraterestru.


«A sosit momentul să scriem următorul capitol din istoria forţelor noastre armate, să ne pregătim pentru următorul câmp de luptă unde cei mai buni şi mai curajoşi americani vor fi chemaţi să prevină şi să învingă un nou val de ameninţări împotriva poporului nostru şi a naţiunii noastre…A venit timpul pentru a înfiinţa Forţa spaţială a Statelor Unite», a declarat Mike Pence. Potrivit presei americane de specialitate, Forța spațială va fi condusă de un general cu patru stele, responsabil al unei agenții dedicate achiziționării de sateliți pentru scopuri militare. Aceștia din urmă au devenit o preocupare de prim ordin a administrației americane, care consideră că protecția în caz de atacuri este insuficientă.

O a șasea ramură

Proiectul prezentat de Mike Pence va deveni un proiect de lege care trebuie aprobat de Congres. Potrivit publicației de specialitate «Defence One», administrația Trump trebuie totuși să facă progrese în realizarea proiectului chiar și înaintea votului Congresului. Parlamentarii americani nu vor fi consultați decât asupra unei părți, oricum esențiale, a «Space Force», cum ar fi gestionarea resurselor financiare sau construcția. Mike Pence a cerut deja Congresului aprobarea unui buget suplimentar de 8 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Dacă legea va fi votată, «Space Force» va deveni a șasea ramură a armatei Statelor Unite, după US Army (armata terestră), US Air Force, US Navy (Marina), Corpul puşcaşilor marini și Gărzile de coastă. Potrivit lui Mike Pence, procesul de creare a «Force Space» se va derula în etape, urmând a se finaliza în 2020. Ea este creată la cererea expresă a președintelui Trump, cu argumentul că, «pentru a apăra America, o simplă prezenţă în spaţiu nu este suficientă, trebuie să dominăm spaţiul».

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 10 August 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.