Moscova acuză Statele Unite că au declanșat un război economic împotriva sa și promite măsuri de retorsiune

Maria Capitaine

 

Adoptarea noilor sancțiuni americane împotriva Rusiei în legătură cu afacerea Skripal este considerată de Moscova drept «o declarație de război economic» și promite să reacționeze cu toate mijloacele de care dispune, a avertizat vineri premierul Dmitri Medvedev.

Așa cum s-a anunțat deja, Statele Unite au instituit joi noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, în legătură cu tentativa de asasinare prin otrăvire cu agentul inervant Novitchok a fostului agent dublu rus Skripal și a fiicei sale, aflați pe teritoriul Marii Britanii. Mai mult, Moscova este amenințată cu un nou val de sancțiuni în viitorul apropiat în cazul în care nu oferă explicații convingătoare în legătură cu acest caz. «Trebuie spuse lucrurile foarte clar: avem de-a face cu o declarație de război economic», a afirmat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenția de presă Interfax, reluată de «Le Figaro». «Va trebui, a avertizat Medvedev, să răspundem acestui război prin metode economice, pe lângă metodele politice și, dacă va fi necesar, prin alte mijloace… Prietenii noștri americani trebuie să înțeleagă acest lucru». Kremlinul a protestat încă de joi împotriva lansării noilor sancțiuni americane contra Rusiei - care se vor referi la exportul unor produse tehnologice ce ar putea costa sute de milioane de dolari economia Rusiei - calificându-le drept «inadmisibile», «inamicale» și «ilegale», promițând o ripostă pe măsură. Oficiali americani anunțau inclusiv posibilitatea interzicerii utilizării de către companiile aeriene rusești a aeroporturilor americane și chiar suspendarea relațiilor diplomatice cu Rusia. Purtătoarea de cuvânt a MAE, Maria Zaharova, a declarat și ea că Moscova «va proceda la elaborarea de măsuri de retorsiune la noul demers inamical al Washingtonului…Statele Unite au ales în mod conștient calea confruntării în relațiile bilaterale reduse, oricum la zero grație propriilor sale eforturi».

Vizat Vladimir Putin personal

Ziarul moscovit «Kommersant» de vineri a publicat, din surse, un proiect american de sancțiuni contra Rusiei care prevede îndeosebi o anchetă asupra averii personale a lui Vladimir Putin și interzicerea achiziționării de către cetățeni americani a datoriei suverane ruseşti. Potrivit «Kommersant», acest proiect include de asemenea sancțiuni vizând marile bănci publice din Rusia cum ar fi Sberbank, VTB și Gazprombank, precum și sectorul hidrocarburilor, esențial pentru economia Rusiei. «Le Figaro» face o legătură - imposibil de evitat - între sancțiunile instituite val după val de către Washington pe fondul acuzațiilor de ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 10 August 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.