Cumpărarea primului apartament este un proces îndelungat, combinat cu emoțiile și grijile aferente găsirii locuinței perfecte. Deși este un drum care implică mulți pași, dacă te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante, alegerea nu va fi una dificilă. Descoperă în cele ce urmează trei lucruri de ajutor care vor face această călătorie mai ușor de parcurs.
1. Alege între un apartament vechi sau nou
Prima etapă este să te decizi ce fel de apartament îți dorești: vechi sau nou? Amândouă au dezavantaje și avantaje, iar pentru a-ți fi mai ușor, iată o comparație între ele:
Avantaje apartament vechi:
- sunt amplasate în centrul orașului sau în zonele ușor accesibile;
- găsești mai ușor apartamente vechi care au bucătăria separată de sufragerie;
- ai șanse să găsești apartamente vechi mai spațioase față de cele noi;
- există un ecosistem social și cultural deja format.
Dezavantaje apartament vechi:
- renovarea după propriile preferințe include costuri mari;
- locurile de parcare pot fi limitate;
- costurile de întreținere pot fi mai mari;
- instalațiile electrice și sanitare pot fi neadaptate cerințelor actuale.
După ce ai pus în balanță avantajele și dezavantajele apartamentelor vechi, urmează să le analizezi și pe cele ale apartamentelor noi:
Avantaje apartament nou:
- izolația termică este mai eficientă și, de cele mai multe ori, beneficiezi de centrală termică proprie;
- costurile la întreținere sunt mai mici;
- camerele sunt mai bine compartimentate;
- dacă alegi un apartament într-un complex nou de apartamente, ai aproape facilități moderne cum ar fi săli de fitness, cabinete medicale, parcări subterane etc.
Dezavantaje apartament nou:
- apartamentele noi, mai ales cele din complexele rezidențiale, sunt amplasate la marginea orașului sau mult mai departe față de centrul lui;
- în unele cazuri nu ai acces facil la transportul public în comun;
- costurile de achiziție sunt mai mari.
2. Acordă atenție orientării apartamentului
Orientarea apartamentului este un detaliu care te va ajuta în sporirea confortului, în anotimpurile reci sau calde. Astfel, ține cont de aceste detalii:
- un apartament orientat către nord este mai întunecos și răcoros față de unul orientat spre sud;
- orientarea vestică nu are umbră după-amiaza, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru zilele caniculare;
- apartamentul orientat spre est beneficiază de soare direct până în ora 12:00;
- dacă alegi un apartament la parter, atunci nu te aștepta să te bucuri de prea multă lumină naturală;
- în schimb, dacă alegi apartamentele de la ultimele etaje, lumina naturală va fi mult mai prezentă.
Sunt aspecte importante de care este bine să ții cont de la început, pentru un maxim de confort. Astfel, analizează îndeaproape orientarea viitoarei tale case, pentru un trai așa cum ți l-ai imaginat.
3. Cere sfatul unui specialist
Orientarea nordică sau orientarea vestică, bloc nou sau vechi? Toate acestea devin copleșitoare și îți pot îngreuna procesul de alegere. Însă, dacă te lași în baza unui agent imobiliar, acesta te va ajuta să cunoști toate detaliile și să faci cea mai bună alegere pentru tine și nevoile tale.
Fiindcă are experiență în domeniu, un agent imobiliar se poate orienta direct spre portofoliul de imobile de interes pentru tine, adică te va scuti de partea de cercetare și analizare. Odată contactat, un agent se ocupă și de întreaga parte administrativă, una care, la fel, îți poate da bătăi de cap dacă nu ai experiență în domeniu. Alte beneficii țin și de faptul că, prin prisma experienței, îți poate furniza detalii legate de cartier, facilități sau alte beneficii ale zonei vizate.
Investiția pe care o faci atunci când alegi un agent imobiliar este atât pentru a scurta procesul găsirii locuinței perfecte, dar și pentru a te asigura că apartamentul este o alegere inspirată și de durată.
Prin urmare, atunci când pornești în călătoria căutării apartamentului perfect, ia în considerare și sfaturile prezentate în acest articol. Îți vor fi asemenea unui ghid pentru a găsi casa visurilor tale.