Renovarea sau modernizarea locuinței reprezintă un proces necesar pentru a crește confortul, valoarea imobilului, nivelul de siguranță și eficiența energetică. Orice casă trebuie întreținută de-a lungul timpului, însă multe proiecte de îmbunătățire sunt extrem de costisitoare. Activitățile de bricolaj pot fi o soluție eficientă pentru reducerea cheltuielilor cu manopera. Întrebarea de baza este: poți să faci asta singur?
Dacă vorbim de vopsitul pereților, montarea plăcilor rigips sau a parchetului, izolare, instalarea unor obiecte sanitare, fixarea prizelor și a lustrelor sau îmbinarea unor țevi, cel mai probabil poți face asta pe cont propriu. În cazul în care ai nevoie de o podea din lemn masiv, acoperiș nou, jgheaburi și conducte de scurgere, construcții diverse, lucrări la panoul electric și la instalații, ar trebui sa lași totul în seama unui profesionist. Cel mai sigur e sa te documentezi despre reparațiile dorite și apoi să decizi dacă este sau nu înțelept să faci asta singur.
Evaluează dacă poți executa lucrările singur sau ai nevoie de un profesionist
Mult mai important decât hotărârea propriu-zisă este evaluarea aptitudinilor tale. Trebuie să ții cont de faptul ca vor fi foarte multe lucruri de făcut. Dacă nu ai mai avut parte de activități de bricolaj, stabilește-ți nivelul de motivație și dorința de a învăța ceva nou. Cu siguranță vrei să obții un rezultat final extraordinar, însa renovarea poate fi complicată indiferent de alegerea ta. Îți prezentăm câteva aspecte de luat în considerare înainte de a demara lucrările.
Unele reparații necesită mult timp
Dacă vrei să îți renovezi întreaga bucătărie sau să demolezi câțiva pereți interiori pentru a reconsidera spațiul, apreciază disponibilitatea ta de a face acest lucru. Poate ai nevoie să zugrăvești camera copilului și te gândești că ar fi simplu să faci asta într-o zi de sâmbătă. În realitate, renovările necesită timp și efort, iar tu trebuie să știi cât ești de motivat să duci totul la bun sfârșit. Cel mai indicat ar fi să începi cu câteva retușuri mici pentru a te asigura că într-adevăr îți place să lucrezi și ești dispus să abordezi îmbunătățiri serioase.
Angajarea unor profesioniști înseamnă să ai străini în casă
Mulți oameni se tem să alegă meseriași pentru modernizarea locuinței din cauza că nu știu cum vor lucra. Orice specialist este acolo să te ajute, dar acest proces îți va întoarce casa pe dos. Nu trebuie să subestimezi atenția pe care un profesionist o va acorda lucrărilor, dar fii conștient de faptul că nu vei putea să te impui în orice situație. Prin urmare, hotărăște-te cât de multă lipsă de control poți tolera în propria ta casa înainte de a angaja alte persoane.
Stabilește-ți nivelul de calificare
Doar pentru ca ai gusturi fine în materie de amenajări interioare sau pentru designul exterior, nu înseamnă că te și pricepi la lucrări. Așadar, evaluează-ți aptitudinile cu sinceritate! Chiar dacă vine cu instrucțiuni și materiale auxiliare, nu oricine poate monta un parchet. Nu ne referim la calificare în domeniul construcțiilor sau ani de experienta în renovări, ci doar la simplele abilități de îndemânare și capacitatea de concentrare. În plus, ar trebui să știi că nu poți bate un cui cu coada unei șurubelnițe și că lucrările pe cont propriu presupun achiziția de materiale, scule și unelte. Cea mai simplă modalitate în acest sens este să comanzi totul online de pe https://mathaus.ro/. În acest fel vei putea să te inspiri în permanență de pe internet, economisind timp prețios și cumpărând totul din confortul casei tale.
Estimează cât timp ai la dispoziție
Schimbarea faianței și a gresiei din baie se complică atunci când ai un loc de muncă și poți contribui la modernizarea casei doar la finalul zilei. Înainte de orice renovare, viața ta trebuie să meargă înainte, așa că nu îți poți permite să petreci mult timp pentru îmbunătățirile din locuință. Cu siguranță, lucrările pe care un profesionist le-ar face într-o zi, tu le vei face în două sau chiar mai mult. Stabilește cât timp poți acorda unor reparații și ține cont de complexitatea lor.
Vezi dacă ești pregătit să te murdărești
Pentru unele lucrări de bricolaj, 90% din activitate poate însemna demolare. Există posibilitatea să îți trebuiască trei zile pentru a scoate podeaua veche și doar una singură să o montezi pe cea nouă. Nimănui nu îi place să locuiască în haos, dar atunci când ești într-o zona de lucru trebuie să faci față prafului, zgomotului și dezordinii. Orice renovare este aproape întotdeauna murdară, iar dacă nu poți suporta asta, atunci ai un motiv destul de bun să alegi un profesionist.
Pentru mulți, lucrările în casă sunt o corvoadă, mai ales atunci când nu se pricep prea mult la bricolaj. Înainte de orice renovare, stabilește care sunt sarcinile ce trebuiesc îndeplinite și cât sunt de complexe. Indiferent de cât de mult vrei să ții cheltuielile sub control, există cazuri când poți depăși un buget planificat doar pentru că nu reușești să faci totul singur, așa cum ți-ai propus. Înainte de a decide dacă angajezi sau nu un profesionist, privește lucrarea în ansamblu și nu te baza doar pe aspectele financiare.