Europenii au ajuns în final, vineri, la un acord privind stabilirea prețului per baril dincolo de care achizițiile de petrol rus transportat pe cale maritimă vor fi imposibile de acum încolo. El a fost fixat la 60 de dolari, de fapt un pic sub prețul actual de 65 dolari barilul. Acordul a fost negociat joia trecută, la Bruxelles, de către ambasadorii țărilor membre ale UE, coordonat cu aliații din G7, în special americanii, britanicii și australienii.
Concret, armatorii și societățile de asigurare și reasigurare vor avea, începând de luni, 5 decembrie, interdicție să acopere încărcăturile de aur negru în momentul în care prețul de cumpărare fixat de UE va fi depășit. Și cum 90% din petrolul rus livrat pe cale maritimă este asigurat de grupurile implantate în țări ale G7 și ale Uniunii Europene, această plafonare a prețurilor ar urma să se impună și la nivel mondial, inclusiv în China și India.
În plus, această plafonare va conferi un mai mare ajutor embargoului european la petrolul rus care intră în vigoare tot luni, 5 decembrie. ”Plafonarea”, în opinia dnei Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, ”va contribui la stabilizarea piețelor mondiale ale energiei… și va aduce benficii directe economiilor emergente și țărilor în curs de dezvoltare”. Și Casa Albă, prin John Kirby, a considerat plafonarea ”binevenită”, ea putând contribui ”la limitarea capacității lui Vladimir Putin de a profita de pe urma comerțului cu petrol pentru a finanța un aparat de război ce continuă să ucidă ucraineni nevinovați”.
S-a aflat că, în cursul discuțiilor ce au precedat decizia europenilor, reprezentanții Poloniei și ai țărilor baltice s-au opus plafonului evocat inițial, de 65 până la 70 dolari per baril, considerându-l prea ridicat, permițând Rusiei să continue a obține beneficii de pe urma petrolului exportat pe cale maritimă.Un plafon de 30 dolari barilul a fost varianta propusă de aceste țări. Până la urmă, țările baltice au renunțat la această variantă de plafon, în timp ce Varșovia a continuat să reziste. Acordul unanim a intervenit numai după ce a fost promis un nou pachet de sancțiuni – al 9-lea – contra Rusiei.
Rusiei pare să-i convină plafonul de 60 dolari barilul
”Rusia a fost pregătită pentru un asemenea preț plafonat”, a declarat Dmitri Peskov, purătorul de cuvânt al Kremlinului, fără a oferi elemente privind măsurile pe care și le-a luat Rusia. Cert este însă că, potrivit lui, Rusia ”refuză fără surprize” plafonul de 60 dolari barilul. Cunoscută ca al doilea exportator de petrol din lume, Moscova a avertizat că nu va mai livra petrol țărilor care vor adopta plafonul stabilit la Bruxelles. Ambasadorul rus pe lângă organizații internaționale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a declarat că acest plafon de 60 dolari barilul ”semnifică pur și simplu încetarea livrărilor și o iarnă fără petrol rus în Europa”. Nu este însă un secret că Moscova dispune totuși de o cale pentru a ieși din situație: un plafon de 60 dolari este de fapt cu foarte puțin inferior prețului actual al barilului de petrol rus, de 65 dolari. Impactul pe termen scurt al plafonării va fi, deci, relativ pentru o economie rusă obișnuită deja cu sancțiunile și care a amortizat mai bne decât se prevăzuse unda lor de șoc, spun experți internaționali citați de RFI.
Zelenski: Plafonarea actuală ”nu este o decizie serioasă”
Președintele ucrainean a criticat sâmbătă plafonarea barilului de petrol la 60 dolari. ”Economia rusă va fi distrusă prin introducerea plafonării barilului de petrol la 60 dolari”, a spus Volodimir Zelenski , dar consideră că nu este ”o decizie serioasă”, el sugerând un plafon de două ori mai mic, respectiv la 30 dolari.
Sigur, o plafonare a prețului petrolului nu s-a mai cunoscut vreodată. Se merge, cu această măsură, spun experți europeni citați de presa franceză, în necunoscut, mai ales că nu este cunoscută încă reacția țărilor OPEP sau a marilor cumpărători de petrol ai lumii, China și India, a căror reacție va fi crucială. Există o singură certitudine: plafonarea este ”un semnal politic puternic” adresat lui Vladimir Putin. Căci, o dată instituit, acest mecanism va putea fi întărit și înăsprit.
Iata cum functioneaza regulile economiei de piata!
Sa vedem daca vanzatorul accepta pretul plafonat…
cat despre imposibilitatea Rusiei de a vinde petrol in China si India… din alte ziare am aflat ca rusii au stabilit un sistem de plata in ruble si rupii pentru comertul bilateral cu India, ocolind bancile internationale.
P.S.
Embargoul a functionat mai bine sau mai rau (a mai fost ocolit uneori) pentru relatia UE – Serbia din anii ’90,
dar embargou sau sanctiuni impotriva Rusiei inseamna sa ne impuscam singuri in picior.